Zavřít reklamu

Přiznám se, že jsme si vlastně až nyní, poté co Apple zpřístupnil možnost testovat Beta verze OS X uvědomil zajímavý paradox. Zatím co společnost Apple dává finální verze operačního systému OS X svým uživatelům zdarma, za to abyste mohli testovat jejich beta verzi musíte platit. Samozřejmě moc dobře víme že poplatek 99$ Apple účtoval za to, že jste mohli přidávat aplikace ke schválení k prodeji přes Mac App Store, což i nadále platí, ovšem s přimhouřením oka lze tuto situaci za paradoxní skutečně považovat.

Co se však stalo? Apple nyní umožní testovat novou beta verzi operačního systému OS X každému, kdo se přihlásí do takzvaného Apple Beta Seed Program. Tam se může přihlásit každý kdo má počítač Mac a Apple ID. Následně má k dispozici prostřednictvím Mac App Store beta verze OS X. To zní samozřejmě lákavě a je jistě fascinující mít možnost testovat produkt předtím, než jej Apple oficiálně představí. Vše má však své pro i proti a tak je tomu také v případě Apple Beta Seed Programu.

První na ce je nutné pamatovat je fakt, že podepisujete, tedy potvrzujete dohodu o mlčenlivosti. To znamená, že nesmíte poskytovat žádné informace o nové beta verzi OS X, nesmíte pořizovat žádné video nebo screenshot záznamy a v případě že informace proniknou na veřejnost právě od vás, může vás společnost Apple zažalovat. To se na 99,9% nikdy nestane, ovšem je to něco jako kdybyste spoléhali na to, že když budete chodit se psem bez vodítka za vaším barákem za kterým nikdy nešel policista, nikdy nedostanete pokutu. Samozřejmě Apple nemá v zájmu nikoho žalovat, ovšem je dobré na toto omezení pamatovat.

Apple Beta Seed

Dalším a to již skutečně mnohem důležitějším faktem, který vyplývá z testování beta verzí operačního systému je problém se stabilitou. Apple a další společnosti moc dobře vědí, proč obvykle dovolují testovat své beta verze pouze vývojářům. Vývojáři jsou zpravidla zkušení uživatelé, kteří dokáží řadu problémů odstranit sami, dokáží si poradí a vědí, co mají před instalací beta verze jakéhokoli programu včetně operačního systému dělat. Pokud jste rádi, že Mac používáte na uživatelské úrovni a slova jako Terminál znáte spíše z občasných článků na LsA, pak věřte, že v případě problémů toho příliš nevyřešíte.

Je tedy důležité počítat s tím, že beta verze nemají takovou spolehlivost jako finální verze softwaru a tak není vhodné si například nainstalovat beta verzi OS X těsně předtím, než vyrazíte s MacBookem na důležitou prezentaci, kterou máte právě ve svém počítači. Pokud se rozhodnete beta verze testovat, vždy před jejich instalací zálohujte svůj počítač a v ideálním případě používejte Time Machine. Nespoléhejte už na svůj stroj tak jak doposud. I když se v 99% případů nic nestane a počítač vám bude fungovat tak jako doposud, již zkrátka nemáte finální verzi, ale beta verzi OS X. Dobře si proto rozmyslete, zda skutečně chcete být tester a pokud ano, pak zálohujte a zálohujte.

Dnes nejčtenější

.