Zavřít reklamu

Google dnes oficiálne predstavil svoj modulárny smartfón Ara. V čom sa tento telefón odlišuje od ostatných? Predovšetkým v tom, že sa jedná o prvý telefón na trhu, ktorého hardvér bude možné upravovať podľa vlastnej potreby. Google tak kráča v šľapajách projektu od Motoroly, ktorú nedávno predal spoločnosti Lenovo. Spoločnosť má dnes k dispozícii 200 prototypov, pričom finálna verzia telefónu Ara bude k dispozícii v troch veľkostiach. V súčasnosti sú k dispozícii prototypy pre edície Mini a Medium, ale v budúcnosti k nim pribudne aj vydanie Large.

Spoločnosť tvrdí, že prvé telefóny Ara sa začnú predávať už v januári/lednu 2015 a budú k dispozícii prostredníctvom Moto Maker nástroja, ktorý dnes slúži k upraveniu telefónov Motorola Moto X na požiadanie užívateľa. Zistilo sa, že výrobná cena pre základnú konfiguráciu predstavuje 50 dolárov, na druhú stranu predajná cena telefónu ešte nebola oznámená. Bude sa však líšiť v závislosti od toho, aké komponenty si užívateľ vyberie. Šéf projektu Google Ara, Paul Eremenko tvrdí, že projekt Ara môže byť telefónom, od ktorého sa užívateľ nebude musieť pohnúť 5 až 6 rokov, keďže užívateľ si bude môcť kedykoľvek upraviť jednotlivé komponenty.

Jeden z prototypov telefónu sa dostal aj do rúk servisných technikov z iFixIt, ktorí ho okamžite rozobrali a spracovali typický návod na rozmontovanie. Pretože sa jedná o prototyp a telefón si bude môcť každý upraviť individuálne, hodnotenie opraviteľnosti je 9 z 10. Dozvedáme sa tiež, že prototyp ponúka procesor Snapdragon 800 s 2 GB RAM, 64 GB úložisko a 5-palcový displej. Prototyp ďalej obsahuje batériu s kapacitou 3 000 mAh, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s batériou, ktorá sa ukrýva v telefóne iPhone 5s.

*Zdroj: TheNextWeb; 9to5google.com

Dnes nejčtenější

.