Zavřít reklamu

Jony Ive síce navonok pôsobí ako veľmi pokojný človek, no práve on má na svedomí nové zmeny v manažmente spoločnosti Apple. 9to5mac s odvolaním na svoje zdroje priniesol správu, podľa ktorých zo spoločnosti už v blízkej dobe odíde viceprezident pre dizajn softvéru, Greg Christie. Christie sa mal údajne pohádať so šéfdizajnérom Jonym Ivom kvôli vzhľadu operačného systému iOS 7, ktorý ponúka úplne nový dizajn oproti všetkým predošlým verziám tohto systému.

Táto zmena vo vedení má na svedomí, že tím Grega Christieho bude odteraz spadať priamo pod Jonyho Iva, ktorý tak bude dohliadať na dizajn nového softvéru spoločnosti Apple. Nejedná sa pritom len o dizajn operačného systému iOS, ale aj o dizajn systému OS X a niekoľkých aplikácií od spoločnosti Apple. Tohtoročná verzia operačného systému OS X by mala pritom ponúknuť úplne nový dizajn v porovnaní s OS X Mavericks, keďže nová verzia OS X 10.10 „Syrah“ sa zbaví skeumorfizmu a inšpiruje sa flat designom, presne tak ako to Apple spravil minulý rok u iOS 7. Zmena však podľa nových informácií nemá byť taká drastická ako v prípade iOS 7.

Odchod Grega Christieho zo spoločnosti však znamená pre Apple veľkú stratu. Christie bol na čele vývoja iPhone už od samotného začiatku a práve on sa postaral o množstvo patentov, ku ktorým mimo iného patrí aj patent na funkciu Slide to Unlock, ktorý je v súčasnosti predmetom súdneho sporu medzi Apple a Samsungom. Netreba sa preto čudovať, že aj on musel vypovedať na súde, kde musel obhajovať, prečo je Samsung vinný a prečo by mal zaplatiť pokutu za krádež dizajnových prvkov. Samotný patent na funkciu Slide to Unlock nie je závislý na dizajne, ale chráni predovšetkým gesto, ktoré je treba vykonať, aby sa telefón odblokoval a otvorila sa jeho domovská obrazovka. Ako však zistila internetová komunita, Apple v skutočnosti túto funkciu nevymyslel. Slide to Unlock totiž existoval už dávnejšie na jednom z prvých, menej známych smartfónoch s dotykovým displejom. Taktiež sa podieľal na PDA Apple Newton a na vývoji operačného systému Mac OS X s prostredím Aqua.

iphoneoscomparison
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.