Zavřít reklamu

Microsoft patrí k viacerým spoločnostiam, ktoré sa radi prezentujú na sociálnych sieťach v pozitívnom zmysle. Vývojársky tím stojaci za Office pre iPad spustil na sieti Reddit diskusiu, v ktorej sa môžu fanúšikovia opýtať čokoľvek, čo ich zaujíma a Microsoft sa im na to pokúsi odpovedať. Množstvo otázok sa samozrejme týkalo vývoja a prekvapivo sa objavila aj otázka, či za vydaním Office pre iPad stál nový CEO Satya Nadella alebo sa jednalo ešte o jeden z posledných príkazov nezabudnuteľného Steva Ballmera.

Ako odhalil tím, bol to Steve Ballmer, ktorý dal projektu Office for iPad zelenú a vďaka ktorému sa kancelárska sada objavila v App Store už tento rok. Lenže podľa mnohých ľudí je na kancelársku sadu Office trochu prineskoro, keďže iPad je v obehu už 4 roky a prvé zmienky o Office pre iPad sa objavovali už v roku 2011. Microsoft sa ale ohradil, že nový Office vytvoril prakticky z ničoho a jeho cieľom bolo vytvoriť tú najlepšiu a najkvalitnejšiu skúsenosť s Office na iPade. Prečo to trvalo tak dlho, Microsoft okomentoval slovami istého múdreho muža: „Na detailoch záleží, stojí za to si počkať.“ Samozrejme, tým múdrym mužom nie je nik iný ako Steve Jobs.

Ako vyzerá schvaľovací proces aplikácií v prípade, že softvér vyrábajú veľké spoločnosti? Aj softvérový gigant, akým je Microsoft, musí mať svoj vlastný účet Apple Developer ID. Je to celkom prekvapivé, keďže človek by zrejme čakal, že „veľkí hráči“ na trhu majú popredné postavenie a výhody. V skutočnosti teda aj Microsoft musí Applu každoročne platiť 99 dolárov za vývojársky účet a aj v jeho prípade si Apple berie 30% z každého nákupu. Netreba sa preto čudovať, že je Microsoft radšej, keď si ľudia zakúpia Office 365 v kamennom obchode alebo cez e-shop spoločnosti. Apple má tiež vo zvyku, že odmietne aplikácie behom schvaľovacieho procesu, aby donútil vývojárov zmeniť určité parametre. Tím Office zostal milo prekvapený, keď Apple odsúhlasil jeho aplikácie na prvý pokus.

office-vyvoj

Samozrejme, nechýbali tu ani otázky týkajúce sa ceny nového Office pre iPad. Ako už iste viete, kancelárska sada pre iPad stojí 99 dolárov ročne, keďže je súčasťou služby Office 365. Microsoft ako softvérová spoločnosť však tvrdí, že kúpa Office 365 prináša svoje výhody. Za 99 dolárov ročne má totiž užívateľ okamžitý prístup k licenciám na sadu Office pre 5 počítačov alebo 5 Macov, kde má užívateľ k dispozícii vždy tú najnovšiu dostupnú verziu kancelárskej sady, ďalej má licenciu pre 5 iPadov, 20 GB priestor v SkyDrive pre každého člena rodiny (maximálne 5) a 60 minút bezplatného volania cez Skype. Microsoft tvrdí, že množstvo ľudí si skutočne predplatilo službu Office 365 a vďaka nej využíva kancelársku sadu aj na iPade. Tvrdí, že sa jedná o veľké percento užívateľov Office pre iPad, avšak nešpecifikoval konkrétne čísla.

Iná otázka sa pre zmenu týkala toho, kedy bude možné tlačiť dokumenty priamo z verzie pre iPad. Jedná sa totiž o jednu z funkcií, ktoré už konkurenčná sada iWork podporuje a má tak istú výhodu pre užívateľov AirPlay tlačiarní. Microsoft na otázku zareagoval, že premýšľa o implementovaní funkcie, keďže je o ňu vysoký záujem. Zaujíma vás, aký je vzťah medzi vývojárskymi tímami Office pre iPad a Office pre Mac? Jednoznačne výborný. Microsoft na Reddite odhalil, že sa jedná o jeden tím, ktorý vyvíja softvér pre dve platformy od Apple.

office-vyvoj-ipad-mini

Užívateľov Office pre Mac určite prekvapí, že túto sadu vytvára ten istý tím, ktorý vyrába Office pre iPad. Samozrejme to znamená, že Microsoft vôbec nemusel odložiť vývoj novej verzie Office for Mac. Očakáva sa, že Microsoft vydá novú verziu pre Mac už tento rok a existuje vysoká šanca, že aj táto sada bude vyžadovať predplatné Office 365. Vývojový tím zdôraznil, že Mac a iOS sú si veľmi podobné z hľadiska architektúry a tak môže vývoj Office pre Mac prebiehať súčasne s vývojom Office pre iPad. No zatiaľ čo sada pre Mac zatiaľ nebola oznámená, Office pre iPad si za prvý týždeň dostupnosti stihlo stiahnuť a nainštalovať 12 miliónov užívateľov z celého sveta. Microsoft tu tiež naznačil, že vďaka veľmi podobnej štruktúre oboch systémov sa bude dizajn kancelárskej sady Office for Mac 2014 výrazne podobať na verziu pre iPad.

office-pre-ipad
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.