Zavřít reklamu

The Wall Street Journal odhalil, že Samsung už do propagácie svojich produktov neinvestuje toľko peňazí, koľko v minulosti. Aj keď často vydáva série reklám, ktoré mimo iného porovnávajú jeho novinky s konkurenciou, v skutočnosti za rok 2013 investoval do reklamy 363 miliónov dolárov, čo predstavuje 10-percentný pokles oproti roku 2012. Apple pre zmenu do reklamy investoval 351 miliónov, čo predstavuje nárast o 5% oproti roku 2012. Drvivú väčšinou peňazí pritom investoval do televíznych reklám, kde zväčša propagoval svoje telefóny.

Apple v roku 2013 za televíznu reklamu zaplatil 339 milionů dolárov, čo predstavuje 15-percentný nárast oproti roku 2012. Zvyšné peniaze pochádzajú z reklamy v rádiách, tlači a v neposlednom rade na internete. Pozoruhodné v tomto prípade je, že Apple aj Samsung investovali do reklamy v USA skoro rovnakú čiastku, kým v predošlých rokoch Samsung do reklamy investoval podstatne viac, čo môže byť odôvodnené tým, že Samsung chcel prekonať Apple v USA, ako odhalili súdne dokumenty. Pôvodný rozdiel medzi Apple a Samsungom v roku 2012 predstavoval rozdiel 68 miliónov dolárov, v minulom roku sa jednalo ale už len o 12 miliónov dolárov. V roku 2012 investoval Samsung do reklamy 401 miliónov dolárov.

Na treťom mieste sa v USA nachádza Nokia, ktorej výdaje na reklamu sa narozdiel od Apple a Samsungu zvýšili o viac ako 15-násobok. Rozpočet Nokie na reklamu predstavoval 221 miliónov dolárov, za čo môže predovšetkým uzavretie spolupráce s Microsoftom a pripravované odkúpenie mobilnej divízie Nokie. Štvrté miesto patrí Motorole, ktorá investovala do reklamy 189 miliónov dolárov. BlackBerry zdvojnásobilo svoje výdaje na 90 miliónov dolárov, HTC investovalo 76 miliónov dolárov a LG pre zmenu 51 miliónov dolárov. Posledné tri menované taktiež zaznamenali pokles trhového podielu oproti roku 2012, kým Samsung zaznamenal nárast.

*Zdroj: WSJ

Dnes nejčtenější

.