Zavřít reklamu

Přímo úměrně s rostoucí kvalitou displejů, výkonem a kvalitnějším zvukem našich zařízení rostou také požadavky na čím dál kvalitnější obsah. Přece jen pouštět si na iPadu s Retina displejem video v rozlišení VGA není zrovna důvod, proč jsme si iPad kupovali. Problém je v tom, že čím kvalitnější obsah máme, tím náročnější jsou jeho požadavky na kapacitu našich zařízení. Ani v případě, kdy sáhneme po největších 64GB nebo v případě iPadu 128GB zařízeních, u sebe nemůžeme mít všechna data. LaCie přichází s řešením, díky kterému nás již velikost našich zařízení nemusí zajímat, dokonce nás nemusí zajímat ani to, kde se zrovna nacházíme, přichází totiž LaCie Fuel.

LaCie Fuel je externí disk s kapacitou 1TB, který funguje na principu hotspotu, jenž vytváří vlastní Wi-Fi síť, ke které se můžeme připojit ať jsme kdekoli. Připojit se můžeme z libovolného zařízením ať již se jedná o Mac, iPod, iPhone, iPad, smartphone nebo tablet s operačním systémem Android nebo Windows. Následně máme již možnost kopírovat obousměrně obsah nebo si jej zkrátka nechat streamovat. Pojďme se podívat na to, co LaCie Fuel skutečně dokáže a zda se stane nepostradatelným společníkem pro všechny, kteří sebou chtějí mít vždy velké množství dat.

Design a zpracování
Vzhledem k tomu, že má LaCie Fuel sloužit primárně na cestách, je pohodlnému přenášení uzpůsoben také design pouzdra, ve kterém se nachází samotný disk. To je tentokrát na rozdíl od drtivé většiny externích disků od LaCie vyrobeno z tvrdého polykarbonátu. Ten působí na první pohled velmi odolně a jako kompromis za lehký design je rozhodně přijatelný bez toho, aniž byste se zamýšleli nad použitím hliníku. Zkrátka se jedná o přenosný disk a zvítězila tak váha, ovšem nikoli na úkor kvality. Plast je velmi tvrdý a pevný, na disku nic nevrže a nemusíte se bát, že pouzdro jednoduše poškodíte.

Po vzoru dalších disků LaCie ani tentokrát nechybí designový prvek, jenž v tomto případě zastává oranžový otvor, přímo vybízející k připnutí disku za opasek. Spodní strana je vybavena čtveřicí gumových nožek, díky kterým disk pevně drží například na stole. Nebýt jediného USB 3.0 portu, téměř bych si začínal myslet, že je disk vodotěsný. USB 3.0 však slouží nejen na přenos souborů, ale také na dobíjení, které je možné buď z počítače nebo pomocí přiložené nabíječky, kterou v balení najdeme i s příslušným kabelem. Tím však výčet příslušenství v balení končí. Disk nabízí také indikační dvojici ikon, které vás upozorní na stav Wi-Fi připojení a také na aktuální stav baterie a zapnutí disku.

fuel_34_right
fuel_34_left

Vzhledem k velikosti uložiště 1TB a ceně je jasné, že se uvnitř pouzdra nachází klasický disk, který se bude tak jako každý jiný otáčet. Disk je tentokrát o něco hlučnější než jak tomu zpravidla bývá u klasických externích disků a také o něco více vibruje, nejedná se však o žádnou katastrofu, která by vás měla od koupě odradit. Pokud jste však zvyklí na zcela tiché prostředí a poslech například filmu z iOS zařízení při minimální hlasitosti, musíte počítat s tím, že disk uslyšíte. To lze však vyřešit bez problémů tím, že jej zkrátka dáte o pár desítek centimetrů dál od místa, kde se nacházíte. Zpracování a designu není co vytknout a váha 300 gramů mile potěší stejně jako rozměry 115 x 115 x 23mm. Nabitý disk vydrží podle výrobce 10 hodin, což je pravda, pokud jej však necháte skutečně celou dobu otáčet například při přehrávání FULL HD filmu, pak se dostanete na něco málo pod devět hodin.

Fuel_with_iPad

Připojení, streamování
K disku je možné se připojit pomocí USB 3.0 portu nebo z něj vytvořit Wi-Fi hotspot, ke kterému se připojíte z libovolného zařízení. V případě OS X je nutné využít cestu buď přímo přes Finder, kde se přes položku Go v menuBar připojíte k serveru a disk se zobrazí ve Finderu stejně jako kdyby byl připojen přes klasický port nebo můžete využít aplikace třetích stran, které dokáží pracovat s Wi-Fi disky. V případě iOS, Android nebo Kindle Fire je k připojení využívána velmi šikovná aplikace Seagate Media App, která umožňuje správu souborů, přímé prohlížení a přehrávání souborů nebo také přímo nastavení některých funkcí disku, jako jsou například režimy úspory baterie.

Aplikace je skutečně povedená a kromě multiplatformosti oceníte také fakt, že je dostupná zcela zdarma a to jak pro iPhone, tak i pro iPad nebo pro Android a Kindle Fire. Zajímavostí je podpora funkce AirPlay, se kterou je možné využít disk například společně s Apple TV. Pokud tedy přijdete ke kamarádovi jenž má Apple TV, nemusíte nic připojovat, jen zapnete disk, který se připojí k lokální Wi-Fi síti a Apple TV může začít přehrávat média. Disk totiž dokáže buď vytvořit vlastní Wi-Fi síť ke které se může připojit až pět zařízení současně nebo se umí také připojit k jiné Wi-Fi síti.

K disku se může najednou připojit až pět zařízení, pokud však chcete streamovat HD video, je to možné až do tří zařízení současně. Velkou výhodou je fakt, že se mohou připojit zařízení bez toho, aniž byste museli řešit jejich operační systém, zkrátka jen zapnete disk a všichni vaši kamarádi si pustí to, co se jim líbí bez ohledu na jejich operační systém. Streamování funguje do tří zařízení najednou také při FULL HD obsahu samozřejmě s tím, že do každého zařízení pouštíte jiný film.

IMG_7640
IMG_7641
IMG_7642
IMG_7645
IMG_7643
IMG_7644

Resumé
Pokud hledáte společníka, který pojme 1TB dat a ty následně umožní přehrávat komukoli, kdo se k němu připojí bez ohledu na jeho operační systém nebo zařízení a to včetně Apple TV, pak je LaCie Fuel tím nejlepším, kterého můžete najít. Kromě toho potěší také lehká, ale přesto pevná konstrukce a moderní design, který dokáže oslovit každého, kdo se na něj podívá. Navíc věřte, že 1TB uložiště nenabídne ani iPhone 6 a tak pokud milujete filmy nebo hudbu v nejvyšší kvalitě i mimo domov, je LaCie Fuel ideálním partnerem. Disk navíc skvěle poslouží také na dovolené, kde fotíte a natáčíte iPhone, kterému rychle dojde místo. Fotografie v takovém případě stačí přesunout na disk a smazat z iPhonu.

  • LaCie Fuel si můžete zakoupit se speciální slevou přímo zde.

Dnes nejčtenější

.