Zavřít reklamu

O jednu z historicky největších revolucí ve světe mobilních telefonů se tentokrát postaral výrobce, od kterého bychom to skutečně neočekávali. Prvním, kdo do svého displeje zabudoval fotovoltaický panel totiž není Apple nebo Samsung, ale výrobce, o kterém v oblasti mobilních telefonů slyšíte mnozí možná vůbec poprvé. Ne, že bych snad některé naše čtenáře podezříval z neznalosti společnosti TAG Heuer, ovšem věřím, že většina si pod tímto pojmem vybaví spíše luxusní hodinky, než mobilní telefony. Tag Heuer přesto telefony vyrábí a jedná se o telefony, které jsou po vzoru Vertu nebo Porsche Design oceněny částkami v řádu stovek tisíc korun.

Nejnovější model který švýcarští hodináři TAG Heuer představili nese označení TAG Heuer Meridiist Infinite a jedná se o skutečnou revoluci ve světě mobilních telefonů. Telefon je totiž vybaven fotovoltaickou fólií, která je umístěna přímo mezi jednotlivé vrstvy tvořící displej. TAG Heuer označuje fotovoltaický článek vložený mezi vrstvy displeje názvem Perpetual Power Reserve a uvádí, že je schopný získávat energii nejen ze slunečního svitu, ale také z umělého osvětlení, například v momentě, kdy jej položíte na stůl ve své kanceláři.

Pokud vám zní označení Perpetual jako perpétum mobile, pak nejste daleko od pravdy, výrobce totiž tvrdí, že energie generovaná pomocí článku za běžných podmínek je dostačující k tomu, aby se telefon ve stand-by režimu v podstatě nikdy nevybil. V případě, že telefon používáte, je pak energie dostatečná k tomu, aby pomalu dobíjela baterii v momentě, kdy opět přejde do stand-by režimu, nikoli pouze udržovala její hladinu na stejné úrovni.

Tag_heuer_meridiist_infinite

Telefon samozřejmě patří mezi luxusní zboží a tak kromě výše uvedené novinky přináší také kvalitní zpracování a použité materiály, mezi které patří Titan, Kevlar a displej samozřejmě kryje v poslední době u Applu tolik komentované safírové sklo. Cena této novinky doposud nebyla oznámena, ovšem je pravděpodobné, že se bude pohybovat okolo 200 000Kč. Zde však nastává otázka, je technologie fotovoltaického článku uprostřed jednotlivých vrstev displeje otázkou peněz nebo představil TAG Heuer skutečně neco, co ostatní společnosti ještě nemají? Může se tato technologie v dohledné době objevit také v telefonu jako je iPhone, jehož cena je více než 10x nižší než v případě Tag Heuer? To jsou otázky, na které odpoví až budoucnost.

Dnes nejčtenější

.