Zavřít reklamu

Google je ďalším výrobcom, ktorý predbieha Apple v obývačke. Už dlhší čas sa špekuluje o tom, že Apple predstaví Apple TV s App Store a revolučnými funkciami, no práve toto má pripravovať Google. The Verge sa dostalo k informáciám, ktoré jasne potvrdzujú, že Google pripravuje svoj vlastný produkt menom Android TV. Nemá sa jednať o fyzický produkt, ale o operačný systém pre výrobcov inteligentných set-top boxov a multimediálnych centier, ku ktorým mimo iného patrí aj Western Digital, Samsung a ďalší.

Google pri vývoji svojho nového televízneho systému využíva hlavnú zbraň Applu. Google sa veľmi intenzívne zameriava na to, aby bolo prostredie a ovládanie jeho Android TV jednoduché a aby sa ho človek naučil používať behom pár minút. Google sa venuje jednoduchosti tak intenzívne, že v súčasnosti odsunul aj samotné Vyhľadávanie na druhú koľaj. Vyhľadávanie je totiž len doplnkom, ktorý by mali užívatelia používať len v prípade, že niečo chcú rýchlo nájsť alebo niečo nevedia nájsť. Už tak však bude prostredie veľmi jednoduché a bude pozostávať z pár sekcií, ktoré budú obohatené o ponuku obchodu Play. Obchod Play by mal ponúkať prístup k filmom, hrám, hudbe a televíznym aplikáciám.

android-tv-theverge-7_1020

Google chce orezať funkcie Android TV len na to, čo tento systém skutočne využije a tak odstránil akékoľvek funkcie, ktoré súviseli s telefonovaním, fotoaparátom, dotykovým ovládaním či NFC. NFC je niečo, s čím u Android TV nemáme počítať a obsah sa bude získavať inakšími formami. Android TV by mala umožniť streamovanie obsahu z ďalších zariadení, presne tak ako Chromecast, avšak v tomto prípade bude k dispozícii o niečo viac funkcií. Nový systém ponúkne veľmi jednoduchú ovládaciu schému. Google vo svojom dokumente tvrdí, že celý proces prepnutia sa na iný obsah by nemal zabrať viac než 3 stlačenia. Ovládač bude tlačítkový a ponúkne 4 smerové tlačítka a tlačítka Vstúpiť, Späť, Domov a Hľadať. Android TV bude podporovať aj herné ovládače, keďže k dispozícii budú aj hry z Google Play.

android-tv-theverge-1_1020

Na fotkách môžete vidieť, ako celé prostredie Google Android TV vyzerá. Prostredie je skutočne jednoduché a miestami môže pripomínať rozhranie Modern UI vo Windows 8 a Windows 8.1. Toto prostredie je však možné ovládať s pomocou hlasu, čím je Android TV o niečo vpred oproti Apple TV. Apple TV by ale mala pre zmenu ponúknuť pohybové ovládanie, aké sme mohli vidieť napríklad pri senzore Microsoft Kinect alebo pri Nintendo Wii. Hlasové ovládanie nemá fungovať len v ponuke obchodu Play, ale aj v jednotlivých aplikáciách. Práve hlasové vyhľadávanie je podľa Google niečo, vďaka čomu sa zabezpečí jednoduché ovládanie. Android TV je tak ďalšou odrodou operačného systému Android, ktorú plánuje Google predstaviť v budúcnosti. Nie je známe, kedy Google vypustí tento systém, keďže všetky informácie sú zatiaľ interné a vývoj je iba v počiatočných fázach.

android-tv-theverge-3_1020
*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.