Zavřít reklamu

Krátko po tom, ako súd oznámil, že Samsung musí zaplatiť Applu odškodné vo výške 930 miliónov amerických dolárov, Apple opäť žaluje Samsung. Dôvod pre najnovšiu žalobu je však celkom zvláštny, keďže Apple tentoraz žaluje Samsung za niečo, čo je súčasťou samotného systému Google Android, nielen zariadení od Samsungu. Odškodné, ktoré Apple požaduje od Samsungu, tentoraz predstavuje 2 miliardy dolárov za 5 patentov.

Jedná sa pritom o patenty na funkcie, ktoré porušuje samotný operačný systém Google Android a tým pádom by mal Apple zažalovať buďto samotný Google alebo všetkých výrobcov zariadení s Androidom. Patent #5,946,647 popisuje funkciu, pri ktorej systém deteguje určité frázy v texte a prispôsobuje tomu svoje možnosti. Túto funkciu môžeme vidieť napríklad pri správach, kde systém podčiarkne dátumy a časy v SMS správach a umožní užívateľovi tieto udalosti zapísať do kalendára.

Patent #6,847,959 pre zmenu chráni funkciu, ktorá umožní vyhľadať detailne vyhľadávať obsah tak, ako to umožňuje Spotlight. Jedná sa teda o funkciu, ktorá vyhľadáva uvedené frázy nielen v súboroch, ale aj na internete. Tretí patent má číselné označenie #8,046,721 a popisuje funkciu, pomocou ktorej vie užívateľ odblokovať zariadenia pomocou obrázku. V tomto prípade sa jedná o symbol „Slide to Unlock“, ktorý je vlastne obrázkom. Vykonaním gesta nad týmto obrázkom sa zariadenie odomkne a presunie na domovskú obrazovku.

Posledné dva z piatich patentov sú však celkom zvláštne. Apple si totiž v ich prípade nárokuje patent na niečo, čo vlastne ani nevymyslel a existovalo to ešte skôr, než to vôbec použil u svojho iPhone. V patente #7,761,414 totiž popisuje technológiu, s pomocou ktorej sa môžu dáta synchronizovať na pozadí s ostatnými zariadeniami, teda niečo, čoho príkladom je synchronizácia poznámok cez iCloud. Jedná sa však o technológiu, ktorá tu bola ešte skôr, než jeho iCloud vôbec vznikol.

No a nakoniec je tu patent #8,074,172. Tento patent chráni technológiu, ktorú dnes môžeme všetci poznať ako auto-correct. Navrhovanie slov pri písaní textu je však opäť niečo, čo tu existovalo ešte v časoch, kedy bola Nokia na výslní a nikto ani len netušil, že Apple pracuje na nejakom iPhone. Samotné navrhovanie slov funguje na Androide o niečo inak, než na iPhone. Priamo nad klávesnicou sa objaví zoznam slov, ktoré môžu odpovedať vašim požiadavkám. Tento spôsob sa navyše neobjavil len na Androide, ale aj na PS Vita a prekvapivo sa ukrýval aj v kóde iOS 5 beta v čase, keď už táto funkcia dávno existovala na Androide.

Je teda celkom zvláštne, prečo sa Apple rozhodol zažalovať svojho dodávateľa displejov, procesorov, pamätí, batérií a ďalších komponentov za niečo, za čo v skutočnosti môže Google. V konečnom dôsledku teda môžeme povedať, že Apple začal žalovať Samsung prakticky za to, že využíva operačný systém Google Android miesto svojho vlastného Tizen OS či systémov Windows Phone.

apple-vs-samsung
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.