Zavřít reklamu

Nové telefony jsou čím dál tím menší, což pokud pomineme baterii představuje problém zejména pro objektiv fotoaparátu. Optiku zkrátka není možné nijak oklamat a čím tenčí telefon, tím menší čočka a objektiv je možné do telefonu přidat. Současné telefony sice již dokáží pořídit poměrně obstojné fotografie za běžných podmínek, problém je však stále s možností přiblížení nebo například makro fotografií. Patentový úřad zveřejnil patent společnosti Apple, který by měl umožnit vyměnit u iPhonu objektivy, tak jako jsme zvyklí například u zrcadlovek nebo fotoaparátů kategorie PEN.

Patent popisuje bajonetový uzávěr, sloužící k připojení přídavných objektivů přímo na tělo telefonu. Bajonet by umožnil bezpečně vyměnit objektiv a zároveň by vypadal poměrně nenápadně v momentě, kdy by uživatel žádný objektiv nepoužíval. Právě na estetiku je kladen velký důraz a patent se věnuje nejvíce především designu zařízení v případě, kdy na něm není nasazen objektiv. Patent naznačuje také způsoby, kterými by došlo k uzamknutí objektivu na tělo iPhonu.

Apple si však tento patent nechal registrovat již v roce 2012 a doposud jej nepoužil, je tedy možné, že prozatím se jedná o pouhý patent, kterých leží v šuplících Applu tisíce, aniž by byly kdy využity. Společnost by musel vyřešit nejen estetický problém, ale také způsob nošení objektivů. Fotoaparát v telefonu si lidi získal totiž především díky tomu, že telefon nosí neustále u sebe a nemusí řešit, zda mají vhodný objektiv ke své zrcadlovce. Hlavní výhoda by tak v tomto případě odpadla.

8822-205-140401-Bayonet-9-xl
8822-203-140401-Bayonet-4-xl
8822-204-140401-Bayonet-8-xl

*Zdroj: appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.