Zavřít reklamu

Nový muž v čele Microsoftu Satya Nadella má za sebou po 22 letech v nejúspěšnější softwarové společnosti světa první prezentaci v roli CEO. Již nyní je jasné, že pokud Microsoft hledal do svého čela svěží vítr, v podobě 46 letého Nadelly jej našel. Satya Nadella pracoval ve společnosti již dlouhých 22 let, než se stal nejdůležitějším mužem v celém Microsoftu, za tu dobu dokázal projít celé spektrum pozicí od obyčejného inženýra, kterých zaměstnává Microsoft stovky, až k řediteli cloudové divize, za jehož éry vzrostly tržby Microsoftu o 107% právě v tomto segmentu.

Nakonec stanul na pozici nejmocnějšího muže celé společnosti, který minulý týden odprezentoval v této roli svůj první produkt, kterým nebylo nic jiného, než Office for iPad. Ačkoli by teď bylo možné mluvit o Nadellovi jako o muži, který spojil Apple a Microsoft, je potřeba toto nadšení mírnit a zdůraznit, že Office for iPad se připravoval již za doby Steva Ballmera. Office byl navíc pojítkem mezi Apple a Microsoftem již od chvíle, kdy při historickém telefonátu mezi Billem Gatesem a Stevem Jobsem, právě zakladatel Microsoftu představil tento kancelářský balíček ve verzi pro Mac.

Nadella byl však prvním kdo představil Office for iPad a toto prvenství mu již nikdo neodpáře. Mnohem zajímavější než to co Nadella představil je však způsob, jakým nové Office pro iPad prezentoval. Satya Nadella ukázal, že je muž jenž se nebojí spolupracovat, jenž se nebojí propojit platformy a software a ukázat světu inovace. Mimo jiné Nadella totiž uvedl, že chce rozšířit Office na všechny platformy a jak všichni víme, tou nejdůležitější která zbývá je Android.

Jeho projev byl skutečným svěžím vánkem, který z Microsoftu najednou foukal a společnost ukázala, že se chystá na novou éru, na éru ve které bude muset začít inovovat a nebude si již moci dovolit žít ze dvou stěžejných produktů, kterými je Windows a Office. „Výpočetní technika je všudypřítomná. Je to úžasný prostor pro inovace,“ prohlásil Nadella a dodal: „Je jedno jestli používáte mobil, počítač nebo tablet, všechny zařízení chceme propojit.“ Nadella je muž, který se přímo zasloužil o vývoj produktů, jedná se o člověka, který sice nebyl běžným uživatelům produktů společnosti Microsoft až tak na očích, ale díky němu má nyní vyhledávač Bing na americkém trhu podíl 18%. Díky němu jsme se dočkali Office 365 a nejnovějších Windows. Ve všech těchto projektech totiž zastával roli manažera a dohlížel na vývoj jednotlivých aplikací.

Právě v roli managera jednotlivých projektů měl možnost vidět vznik softwaru pod vlastníma rukama, měl možnost vkládat do vývoje vlastní myšlenky, nápady a inovace. Přesně tak, jak to dělal Steve Jobs tedy pracoval i Satya Nadella. Nechci rozhodně srovnávat nesrovnatelné, ovšem styl, kterým pracoval a nyní prezentuje Satya je skutečně mnohem blíže k Applu než k Microsoftu. Od toho jsme byli spíše zvyklí na perfektně padnoucí košile všech, kteří se objevili na pódiu, občas na nějaký ten suchý humor a prezentace, kterým chybělo to nejdůležitější, nebyly totiž sexy.

Osobně tohoto CEO Microsoftu přeji a je škoda, že jej budeme potkávat na jevištích s logem Microsoftu a ne na těch, na kterých se prezentují nové iPhony, iPady a Macy. Satya Nadella představuje nejen nového CEO, ale snad i novou vlnu pro Microsoft, který konečně vyleze z ulity Windows a Office a ukáže, že umí dělat technologické produkty, nejen dvojici softwaru. A víte proč jsem rád, že má Microsoft schopného CEO? Protože to je dobře jen a jen pro nás, pro běžné uživatele, kteří budou mít možnost opět volit mezi více platformami, více produkty a jednotlivé společnosti se budou předhánět v tom, čí software nakonec uživatel použije!

Dnes nejčtenější

.