Zavřít reklamu

Práve tento týždeň môžeme považovať za významný. Operačný systém Mac OS X v týchto dňoch oslavuje 13 rokov od vydania prvej komerčnej verzie, vtedy známej iba ako Mac OS X 10.0. Za ten čas stihol Apple vydať 9 ďalších verzií systému a zároveň ho premenil toľkokrát, že by dnes človek nepovedal, že 10.9 Mavericks a 10.0 sú vlastne desiatym vydaním operačného systému pre Mac. Steve Jobs pri predstavení systému vyhlásil, že sa bude jednať o systém, ktorý bude Apple využívať po dobu ďalších 15 rokov.

Poďme si zhrnúť históriu operačného systému Mac OS X v skratke. Apple celkovo za 13 rokov predstavil 10 verzií systému OS X a až do minulého roku sa všetky z nich volali podľa mačkovitých šeliem.

Mac OS X 10.0 Cheetah
Už prvá verzia, ktorú Apple predstavil 24.3.2001, niesla označenie Cheetah. Systém sa nadobro rozlúčil s architektúrou „klasických“ verzií Mac OS a ponúkol architektúru novú, ktorá však nie je vôbec kompatibilná so starým systémom. Práve preto museli vývojári zapracovať a museli kompletne prepísať svoje aplikácie, aby boli kompatibilné s novým štandardom. Aplikácie aj samotný systém boli optimalizované tak, aby pracovali na procesoroch IBM Power PC. Systém ponúkol prostredie Aqua, ktoré celkom príjemne pasovalo k iMac Bondi Blue a Power Mac G3.

Mac OS X 10.1 Puma
Aktualizácia s označením 10.1 bola dostupná celkom bezplatne pre všetkých užívateľov systému Mac OS X 10.0 Cheetah. Systémový update priniesol možnosť sledovať DVD cez novú aplikáciu DVD Player, odstránil veľké množstvo chýb a zvýšil plynulosť systému oproti jeho prvej verzii. Táto aktualizácia vyšla 25.9.2001.

Mac OS X 10.2 Jaguar
V poradí tretia verzia systému Mac OS X priniesla nové možnosti inštalácie. Apple začal tento systém predávať v dvoch verziách, vo verzii pre jedného užívateľa a vo verzii Family Pack, ktorá ponúkala možnosť nainštalovať systém až na 5 počítačov Mac. K softvérovým novinkám pribudli obsiahle možnosti pre Address Book a spam filter pre OS X Mail. Taktiež pribudlo vyhľadávacie pole do každého priečinka vo Finderi. Jaguar sa začal predávať 24.8.2002.

Mac OS X 10.3 Panther
Panther vyšiel opäť na konci roku. Tentoraz sa jednalo o dátum 24. októbra / října 2003 a v ten deň Apple priniesol prvé zásadné zmeny do grafického prostredia systému. Pretože Apple začal experimentovať s hliníkom, pozadie aplikácie Finder sa premenilo zo šedej farby na brúsený hliník. Zmenilo sa tu však aj niekoľko ďalších vecí oproti predošlým verziám, pribudlo živé vyhľadávanie a TextEdit začal podporovať formát .doc. Veľmi významnou zmenou bolo aj to, že Apple predstavil svoj vlastný prehliadač Safari, ktorý sa odvtedy stal neoddeliteľnou súčasťou Mac OS X a neskôr aj iOS.

Mac OS X 10.4 Tiger
Mac OS X sa z hľadiska prostredia veľmi nezmenil. Pribudol sem však vyhľadávač Spotlight, ktorý vďaka svojim funkciám dokáže vyhľadávať výrazy veľmi rýchlo nielen na úložisku, ale aj vo vnútri vytvorených dokumentov. Systém bol obohatený aj o widgety, s ktorými tak Apple predbehol Microsoft a jeho neslávne známu Vistu. Widgety sa nachádzali v aplikácii Dashboard, ktorá sa v neskorších verziách spojila s Exposé do jedného okna, Mission Control. Zároveň sa jedná o prvú verziu systému Mac OS X, ktorá je kompatibilná s architektúrou Intel x86. Tiger sa začal predávať 29. apríla / dubna 2005.

Mac OS X 10.5 Leopard
Leopard spolu s jeho nástupcom patria k najznámejším verziám systému Mac OS X všetkých čias. Preslávili sa hlavne úplne novým dizajnom, ktorý pôsobí modernejšie a stal sa základom pre dnešné verzie systému pre Mac. Vydanie systému Leopard sprevádzali problémy. Steve Jobs totiž išiel na operáciu a do vedenia spoločnosti sa na nejaký čas dostal Tim Cook. Spoločnosť tiež intenzívne pracovala na tom, aby vyladila systém do najmenšieho detailu a netreba s preto čudovať, že systém vyšiel až 30 mesiacov po 10.4 Tiger. Leopard vyšiel 26. októbra/října 2007 a navždy opustil prostredie Aqua. Zároveň je to systém, ktorý ako posledný fungoval na architektúre PowerPC.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard
Známy aj ako najdokonalejší, najrýchlejší Mac OS X všetkých čias. Jednalo sa o systém, ktorý ukončil podporu PowerPC a bol optimalizovaný výhradne pre platformu Intel. Systém ponúkol a naďalej ponúka perfektnú optimalizáciu, plynulosť a neskôr aj obchod s aplikáciami Mac App Store. Ten sa do ponuky Snow Leoparda dostal po tom, ako Apple predstavil ďalšiu verziu systému,  Mac OS X Lion. Snežný leopard vrčí na mnohých Macoch aj dnes, štyri roky po jeho vydaní. Systém vyšiel 28. augusta/srpna 2009 a predával sa za 29 dolárov, vďaka čomu si získal veľmi rýchlo veľké percento užívateľov.

Mac OS X 10.7 Lion
Nástupca Snow Leoparda so sebou priniesol významné novinky, ku ktorým patrí predovšetkým Mac App Store, AirDrop, Automatické ukladanie, FaceTime a iCloud. Systém však zniesol väčšie množstvo kritiky, keďže sa v jeho prvých verziách nachádzalo množstvo chýb a bolo z neho odstránených niekoľko funkcií. Lion bol prvým systémom, u ktorého Apple kompletne vypustil Retail DVD verziu a začal ho predávať výhradne cez Mac App Store alebo v podobe USB kľúča pre konzervatívnejších užívateľov. Vzhľadom k uplatňovaniu nového súborového systému iCloud Apple neskôr odstránil pojem „Mac“ z názvu systému.

OS X 10.8 Mountain Lion
Mountain Lion vyšiel prakticky rok po Lionovi. Priniesol však veľké množstvo zmien priamo súvisiacich so službou iCloud. Pribudlo sem notifikačné centrum, aplikácia Poznámky, iMessage, Game Center, AirPlay Mirroring a na vybraných počítačoch bolo možné používať funkciu Power Nap, pri ktorej počítač prijíma aktualizácie systému, e-maily a synchronizuje dokumenty aj počas režimu spánku.

OS X 10.9 Mavericks
Mačacích šeliem bolo už dosť a Apple na minuloročnej WWDC oznámil, že budúce verzie OS X už bude volať podľa rôznych lokalít. Začal v Kalifornii, kde si vybral Mavericks. Prímorskú lokalitu obhájil aj novým pozadím, na ktorom už nie je žiadna galaxia ale vlny, ktoré sú v tejto oblasti typické. Mavericks so sebou priniesol aplikácie iBooks, Maps, funkcie iCloud Keychain a App Nap, no a nakoniec priniesol nové funkcie pre prehliadač Safari. Po rokoch sa jedná zároveň o prvý operačný systém Applu s agresívnou cenovkou – FREE.

Osx-mavericks-logo

Dnes nejčtenější

.