Zavřít reklamu

Nová štatistika spoločnosti CIRP zistila, že upgradovací cyklus je v prípade tabletov iPad značne pomalší ako v prípade telefónov iPhone. CIRP vykonalo prieskum na 2 000 zákazníkoch spoločnosti Apple z USA, ktorí si v priebehu roku 2013 kúpili iPhone, iPad alebo Mac. Štatistika odhalila, že upgradovací cyklus je prakticky rovnaký ako v prípade počítačov Mac a dokonca nie je vylúčené ani to, že užívatelia budú vymieňať svoje tablety v takom časovom intervale, v akom dochádza k výmene televízoru.

Kým v prípade telefónov iPhone je zvykom, že väčšina ľudí ich vymieňa za novší model každé dva roky, v prípade iPad sa jedná o 2 až 4 roky, tak ako v prípade Macu. Zo štatistiky je vidieť, že u majiteľov iPadu je dvakrát vyššia pravdepodobnosť ako v prípade iPhone, že svoje staré tablety darujú priateľom alebo členom rodiny. Počet ľudí, ktorí si kupujú svoj prvý iPad, sa za pol roka znížil len o málo. V marci/březnu 2013 si až 84% zákazníkov kúpilo svoj iPad a v decembri/prosinci 2013 si ho prvýkrát kúpilo 78% zákazníkov. Naopak v prípade iPhone sa jedná len o 1 až 2%.

Zaujímavosťou je aj to, akú životnosť majú jednotlivé produkty u opýtaných. Telefón iPhone sa upgraduje približne každé dva roky a hlavným dôvodom pre upgrade je obnovenie zmluvy u operátora. V prípade počítačov Mac sa jedná o čas 2 až 4 roky, pričom ako hlavný dôvod zákazníci uvádzajú slabý výkon staršieho Macu. Upgradovací cyklus v prípade prehrávaču iPod trvá zhruba 3 až 5 rokov a dôvody pre upgrade sú viaceré. Opýtaní uvádzajú, že na nový iPod prejdú, ak stratia starý model alebo sa pokazí, dôjde k významnému množstvu zmien alebo jednoducho zaostalosť starého modelu v porovnaní s novšími. Najdlhší upgradovací cyklus je v prípade televízorov, kde ľudia nahrádzajú svoje televízory zhruba každých 5 až 10 rokov. Medzi hlavné dôvody pre upgrade patrí obrovské zvýšenie kvality a rozrastanie domácnosti.

first-time
*Zdroj: Fortune

Dnes nejčtenější

.