Zavřít reklamu

Google dnes predstavil svoj nový operačný systém Android Wear a ako už názov napovedá, tento systém je určený pre inteligentné hodinky a zariadenia, ktoré je možné si obliecť na telo. Google tak reaguje nielen na špekulácie, že Apple pripravuje hodinky iWatch, ale zároveň pripravil konkurenciu pre Samsung Gear 2, ktoré využívajú operačný systém Samsung Tizen OS. Google zároveň svojim krokom potvrdil, že má záujem o vyvíjanie inteligentných hodiniek, presne tak ako Samsung či Pebble, ktorý pôvodne začal ako projekt na Kickstarteri.

Ako Google tvrdí ďalej na svojom blogu, hodinky s operačným systémom Android Wear bude možné ovládať pomocou hlasu a všetky príkazy začínajú slovami „OK Google“. Jedná sa o tie isté slová, ktoré už dnes môžeme používať pre ovládanie hlasového asistenta Google Now. Google ďalej sľubuje, že tento operačný systém poskytne prístup k veľkému množstvu aplikácií, podobne ako je to v prípade hodiniek Pebble a Samsung Gear 2. Medzi tieto aplikácie by mali patriť sociálne služby, spravodajské aplikácie a veľa ďalšieho. Operačný systém má v sebe zabudovanú platformu Google Now, čo dosvedčuje aj prítomnosť hlasového ovládania. Android Wear je tiež navrhnutý tak, aby monitoroval zdravie a fitnes aktivity používateľa a poskytoval užívateľom okamžité a detailné informácie, bez ohľadu na to či človek bicykluje, beží alebo jednoducho kráča. Poslednou významnou funkciou tohto systému je možnosť používať ho ako diaľkové ovládanie pre telefóny, tablety a ďalšie zariadenia so systémom Android. Jednotlivé zariadenia je však k sebe potrebné pripojiť.

Samotný operačný systém je už teraz dostupný vo verzii Developer Preview verzii pre vývojárov, ktorí by mali v budúcnosti záujem vytvárať aplikácie pre inteligentné hodinky. Práve podpora aplikácií a sprístupnenie platformy vývojárom je niečo, čo už v minulosti prezentovali spoločnosti Pebble a Samsung a čo sa pôvodne čakalo od Applu a jeho hodiniek iWatch. Apple by mal predstaviť svoje hodinky iWatch v priebehu tohto roku a pokiaľ sú špekulácie pravdivé, mali by ponúknuť fitnes funkcie a veľa ďalšieho. Vývojárske SDK pre Android Wear bude k dispozícii až v nasledujúcich mesiacoch. Už dnes však spoločnosti Motorola a LG predstavili svoje prvé inteligentné hodinky, ktoré vystupujú pod názvami LG G Watch a Motorola Moto 360. Zaujímavosťou je, že Google prispôsobil svoj systém tak, že už nezáleží na tom, aký pomer strán majú displeje. Systém je totiž optimalizovaný pre štvorcové aj kruhové displeje. Je pritom nutné poznamenať, že hodinky od Motoroly vyzerajú skutočne elegantne.

g-watch
*Zdroj: Google; Engadget (#1) (#2)

Dnes nejčtenější

.