Zavřít reklamu

Spoločnosť Apple v minulom roku potichu predstavila službu iBeacon, no napriek tomu sa o nej už vo sfére obchodu vie. Služba nemusí byť ešte ani dnes známa širokej verejnosti, no pritom sa jedná o priamu odpoveď spoločnosti Apple na systém NFC, ktorý naberá na popularite aj u nás. Lenže zatiaľ čo NFC vyžaduje, aby ste priložili zariadenia k sebe, iBeacon si vystačí s technológiou Bluetooth 4.0 a s pomocou nej vie určiť vzdialenosť užívateľa od objektu. A presne na takom princípe fungujú čidla StickN Find, ktoré si práve zrecenzujeme.

Hneď na úvod začnime balením. K dispozícii sú na predaj dve verzie, pričom jedna obsahuje dve čidla a druhá pre zmenu štyri. Tieto čidla vo svojom vnútri ukrývajú anténu Bluetooth 4.0, LED-ku, pípatko a mincovú batériu, ktorá poskytne aspoň rok používania na jedno nabitie. Dlhú výdrž umožňuje predovšetkým technológia Bluetooth 4.0, ktorá je vysoko úsporná, no bohužiaľ ju podporujú len najnovšie zariadenia, ktorými sú iPhone 4S, iPhone 5, iPad mini, iPad Air a ďalšie. V balení sa okrem čidiel nachádzajú aj dva prívesky, ku ktorým je možné tieto čidla prilepiť a vy si tak môžete čidla zavesiť na kľúče alebo ich dať na krk vášmu domácemu miláčikovi.

stickn_find

Aby ste však tieto čidla mohli využívať naplno, musíte ich najprv spárovať s vašim iOS zariadením. To vykonáte s pomocou oficiálnej aplikácie StickN Find, ktorú si môžete stiahnuť bezplatne z ponuky iTunes App Store pre niektoré zo zariadení, ktoré podporuje systém iBeacon. Osobne sa mi stalo, že táto aplikácia bude správne fungovať na druhý pokus, pričom tento problém som mal na dvoch rôznych iOS zariadeniach. Vzhľadom k tomu, že aplikácia neskôr fungovala správne, jedná sa o prakticky zanedbateľný detail, ktorý vás však na úvod môže uviesť do omylu, že aplikácia nefunguje.

IMG_8773

Aby ste však mohli čidla spárovať, okrem aplikácie pre iOS si potrebujete vytvoriť bezplatný profil. To môžete učiniť priamo v aplikácií, pričom proces je nesmierne jednoduchý. Stačí zadať meno užívateľa, heslo a nakoniec e-mail. Proces je teda skutočne jednoduchý a nezaberie viac ako dve minúty. Následne už môžete čidla pridávať do svojej databázy, pričom aplikácia vám ponúkne tieto čipy kompletne zosobniť. Po pripojení vám dá návrh, aby ste si čidlo zaregistrovali pod svoj účet, čím zabránite, aby ho mohol objaviť alebo detegovať iný užívateľ. Čidiel sa však môžete zbaviť a to tak, že ich jednoducho odstránite v nastaveniach aplikácie. V oboch prípadoch dôjde k reštartovaniu čidla, čo zaberie približne minútu.

Ako vlastne prebieha spárovanie? Už samotná aplikácia vás upozorní, že ak je čidlo úplne nové, musíte po ňom štyrikrát klepnúť, čím ho aktivujete. Následkom toho začne čidlo pípať a vy ho už môžete detegovať pomocou aplikácie. Aplikácia vám umožní tieto čidla pomenovať podľa svojho uváženia, čím si ich môžete ešte viac personalizovať. V aplikácii si tiež môžete nastaviť spôsob upozornenia. Defaultne je nastavené, aby začali obe zariadenia pípať v momente, keď sa vzdialia zo svojho dosahu. Telefón vie zaznamenať čidlá do maximálnej vzdialenosti 50 metrov na otvorenom priestranstve, s pribúdajúcimi stenami sa však maximálna podporovaná vzdialenosť znižuje. Čidlá vydávajú svoj signál v pravidelných intervaloch, čo je vidieť už v samotnej aplikácií. V súvislosti s upozorneniami je tiež možné nastaviť, aby po zmiznutí z dosahu začal pípať len telefón alebo len čidlo.

IMG_8769

V konečnom dôsledku sa jedná o jeden z prvých dostupných Bluetooth doplnkov na Slovensku, ktorý získal certifikáciu Apple iBeacon. Doplnok podporuje len najnovšie iOS zariadenia, za čo môže technológia Bluetooth 4.0. Práve preto môžete čidla využívať len s iPhone 4S a všetkými novšími zariadeniami. To však neplatí o aplikácii, ktorá je z neznámeho dôvodu kompatibilná aj so staršími zariadeniami a verziami systému iOS. Podpora najnovšej verzie Bluetooth má na svedomí to, že Bluetooth má veľmi nízku spotrebu, vďaka čomu si čidla vystačia s jednou mincovou baterkou za rok. Nízku spotrebu čidiel, ktoré majú maximálny dosah 50 metrov, považujem za pozitívnu vlastnosť, čo ma však zaskočilo je vysoká cena, keďže sada štyroch čidiel stojí takmer 100€.

  • StickN Find si můžete koupit přímo zde

Dnes nejčtenější

.