Zavřít reklamu

Ako to už býva zvykom, Apple aj tento rok predstaví novú verziu operačného systému iOS. iOS 8, ako sa bude tento operačný systém volať, by mal podľa početných tvrdení priniesť veľké vylepšenia v službe Maps, čo potvrdzujú aj minuloročné akvizície mapovacích služieb HopStop, Locationary a ďalších. Práve ich technológie by mala spoločnosť zužitkovať v budúcej verzii systému iOS, ktorého hlavnou vlastnosťou bude nová generácia Apple Maps, ktorá už bude predstavovať silnú konkurenciu pre Google Maps na mobiloch.

Podľa zdrojov 9to5mac je Apple pripravený prezentovať novú verziu služby Maps už teraz, keďže už v týchto dňoch ju využíva Tim Cook, Eddy Cue, Craig Federighi a vedúca tímu Maps Patrice Gautier. Dôvod, prečo túto aplikáciu už dnes využívajú vedúci predstavitelia, je jasný. Apple chce mať dohľad nad vývojom a chce zaručiť, aby Maps predstavovali nesmierne vysoký štandard pre zákazníkov spoločnosti Apple. Zdroje zároveň odhalili, že nová verzia aplikácie Maps ponúkne funkciu Points of Interest, teda Body záujmu, a zjednoduší vyhľadávanie letísk, parkov, železničných staníc, autobusových zastávok a diaľníc. Toto všetko bude možné zobraziť na žiadosť užívateľa, ktorý si tieto funkcie aktivuje v nastaveniach aplikácie. Zároveň mal byť pozmenená grafika, čoho výsledkom bude o niečo čistejšie rozhranie s viditeľnejšími ulicami.

Zásadnou zmenou v porovnaní s minulými verziami bude prítomnosť funkcie Verejná doprava. Táto funkcia bude mať hĺbkovú integráciu, vďaka čomu sa budú môcť užívatelia nechať rýchlejšie navigovať vo verejnej doprave. Apple tvrdí, že na úvod bude funkcia dostupná len v San Franciscu, Los Angeles, New Yorku a do ďalších lokalít sa dostane až po vydaní finálnej verzie iOS 8. Verejnú dopravu bude možné zviditeľniť dvojako. Prvou možnosťou je, že sa objaví v štandardom zobrazení mapy, no užívatelia budú môcť aktivovať aj samostatný režim po boku štandardného, hybridného a satelitného zobrazenia. V prípade, že človek zadá svoju trasu, Verejná doprava bude dostupná ako ďalšia položka popri možnostiach Chôdza a Jazda autom. Zaujímavosťou však je, že Apple bude aj naďalej odkazovať na aplikácie v App Store, napríklad keď nové funkcie nebudú dostupné v určitých lokalitách. Taktiež budú môcť užívatelia zdieľať svoju trasu cez sociálne siete a e-mail.

Jednou z vecí, o ktorých sa v súvislosti s Apple Maps špekuluje už pár mesiacov, je vstavanie virtuálnej reality, akú môžeme poznať napríklad z Google Maps Street View. Tieto špekulácie stavajú predovšetkým na patente, ktorý Apple získal v priebehu roku 2013. Pozitívnou správou je, že Apple skutočne pracuje na technológii, ktorá využije kompas a senzory telefónu iPhone. Táto služba sa ale v novom iOS 8 neobjaví. Technológia je ešte stále v ranej fáze svojho vývoja a preto je pravdepodobnejšie, že sa objaví v neskorších verziách systému iOS. Samotná funkcia virtuálnej reality by mala fungovať na prakticky rovnakom princípe ako Nokia Here City Lens na telefónoch Nokia Lumia.

maps-transit

Dnes nejčtenější

.