Zavřít reklamu

Zatím co Apple svou novou funkci CarPlay prezentuje jako nejbezpečnější, nejpohodlnější a nejsnadnější způsob jak komunikovat s telefonem v momentě kdy řídíte vozidlo, bezpečnostní experti mají na věc poněkud odlišný názor. Pro CNN Money se vyjádřil ohledně CarPlay ředitel výzkumu a komunikace AAA Foundation for Traffic Safety, což je americká nadace zabývající se bezpečností dopravy a provozu. Bruce Hamilton uvedl pro CNN následující: „Myšlenka, že lidé chtějí být v kontaktu se svými telefony a proto jim pojďme dát způsob jak to udělat není o bezpečnosti na prvním místě, je o pohodlí a touze být neustále v kontaktu.“

Siri sice dovoluje komunikovat s telefonem bez nutnosti použít oči nebo ruce, odborníci přesto tvrdí, že i nadále přispívá k rozptýlení, které odklání pozornost řidiče od řízení k mobilnímu telefonu. Nedávné studie ukázaly, že hlasové asistentky jako je Siri rozptylují řidiče a přináší rozsáhlé riziko při řízení s potenciálem zdvojnásobit reakční čas řidiče. Dopravní experti pak často v ČR/SR komentují používání telefonu jako velmi nevhodné a to i v případě, kdy používáme hands-free řešení. Nejde totiž jen o samotné držení telefonu za jízdy, držet například cigaretu totiž zákon dovoluje a je mnohem horší odhodit do interiéru vozidla cigaretu než mobilní telefon v případě nutnosti, problém je však v nutnosti soustředit se na informace, které získáváme během hovoru.

Apple si je problému s bezpečností dobře vědom a tak v tiskové zprávě mimo jiné také uvedl následující prohlášení: Apple vytvářel integraci spotřebitelských technologií do vozů více než deset let. CarPlay přináší propojení vozu a iPhone tak, aby vznikl promyšlený zážitek, který umožňuje řidiči soustředit se na řízení a zároveň mít možnost dělat vše, co chce dělat se svým iPhonem. Jakmile je iPhone připojen k vozidlu s CarPlay integrací, Siri vám pomůže snadno přistupovat k vašim kontaktům, volání, sledovat zmeškané hovory nebo poslouchat hlasové zprávy. Když dorazí příchozí zpráva nebo oznámení, Siri vám umožní zprávu přečíst nebo na ni odpovědět bez toho, aniž byste museli sledovat displej telefonu nebo palubního počítače.

Dnes nejčtenější

.