Zavřít reklamu

Nový CEO spoločnosti Apple ostáva aj po 3 rokoch celkom tajuplný. Kým o Stevu Jobsovi sme toho mohli vedieť celkom veľa a dokonca on sám chcel, aby Walter Isaacson napísal jeho biografiu, o Timovi Cookovi toho vieme len málo. Až doteraz sme ho mohli vidieť jedine na konferenciách, a len z času na čas sa objaví rozhovor s ním. No ani jedno neodhaľuje viac detailov o jeho osobnosti. The Wall Street Journal vo svojom novom článku zverejnil odpovede na 10 najčastejších otázok, ktoré sa týkajú povahy a súkromného života Tima Cooka.

Podľa toho, čo zistil, niektorí pracovníci prirovnávajú Tima Cooka k nepopísanému listu. Cook podľa nich nemá žiadnych blízkych priateľov, nikdy sa veľmi nesocializoval a len výnimočne rozpráva o svojom súkromnom živote. Tento fakt sa odrazil aj na videu, ktoré Tim Cook odovzal Stevu Jobsovi. Jobs totiž pred vydaním prvej verzie iMovie požiadal všetkých vedúcich, aby s pomocou softvéru natočili domáce videá. Cook spravil film o hľadaní domova v Palo Alto s dôrazom na to, že koncom 90. rokov bola cena tamojších pozemkov vysoká.

tim-cook-house

Tim Cook býval dlhé roky v podnájme, no v roku 2010 sa presťahoval do rodinného domu v Palo Alto s rozlohou 223 metrov štvorcových a garážou pre jedno auto. Rozloha Cookovho domu nepredstavuje ani polovicu rozlohy domu, v ktorom býval Steve Jobs. Na čom momentálne jazdí, nie je známe, jeho prvým autom však bol starší používaný Porsche Boxster. Pretože sám povedal, že je workoholik, vstáva každý deň okolo 4. až 5. ráno. Najprv si zacvičí a hneď po cvičení odchádza do svojej kancelárie. Jeho jedálniček tvoria proteínové tyčinky a jednoduché jedlá typu kuracie mäso s ryžou.

Cvičenie je hobby Tima Cooka a nečudovali by sme sa, keby hodinky iWatch mali ponúknuť množstvo fitnes funkcií. Medzi jeho koníčky patrí horolezectvo a  jazda na horskom bicykli. Svoju obľubu v cyklistike dokazuje aj tým, že sa zúčastňuje charitatívnych cyklistických akcií. Medzi jeho predné vlastnosti patrí aj nesmierne vysoká výdrž. Nerobí mu problém stráviť niekoľko dní v Ázii a po návrate do Kalifornie sa hneď vrátiť do práce.

cook_jobs

Jeho povaha je však dvojaká. Zamestnanci tvrdia, že v práci vie byť veľmi prísny, no mimo nej je veľmi štedrý. Stretnutia s ním môžu trvať 5 až 6 hodín, kedže Cook si chce z každého stretnutia odniesť každý jeden detail. Účastníci stretnutí sa dokonca museli bifľovať informácie tak, ako keby sa pripravovali na záverečné skúšky. Vedeli totiž, že ak bude niektoré číslo či detail chybný alebo chýbajúci, Tim Cook o tom bude vedieť. Podľa niektorých pracovníkov sa dokonca Cook môže opýtať jedného zamestnanca tú istú otázku 10 krát po sebe, len aby z neho vytiahol každý detail: „Prečo?“, „Čo tým máte na mysli?“, „Nerozumiem. Nemôžete mi to objasniť?“, a tak ďalej. Hnev Tima Cooka je presným opakom toho, s akým sa zamestnanci stretli u Steva Jobsa. Kým Steve Jobs vybuchol od zlosti a začal kričať, Tim Cook jednoducho ostane ticho. A keď je ticho, podľa zamestnancov je to zlé znamenie. Moment ticha v podaní Tima Cooka je dokonca silnejší, než slovné hračky Steva Jobsa.

Naopak k dobrým vlastnostiam patrí jeho vedľajšia aktivita. Zatiaľ čo Steve Jobs chodieval na obedy výhradne s Jonym Ivom, Tim Cook sa počas obeda rád zoznamuje so zamestnancami, ktorých nepozná a ktorí chodia obedovať do kaviarne v sídle Applu. Je veľkorysý. Vo svojom voľnom čase pomáha vo vývarovniach, rozdáva darčeky v podobe leteckých tarifov a prispieva na charitu. Je prvým CEO, ktorý do charitatívnych akcií zapojil Apple vo veľkom.

tim-cook-apple
*Zdroj: tapscape.com

Dnes nejčtenější

.