Zavřít reklamu

Že má Jony Ive zmysel pre dizajn, je hádam logické. Je totiž šéfdizajnérom jednej z najpopulárnejších spoločností na svete a práve jemu môžeme ďakovať za to, že Apple vytvoril také umelecké skvosty ako napríklad iPod, iMac G4 alebo nový Mac Pro. Jonathan Ive práve včera oslávil svoje 47. narodeniny a pri tejto príležitosti server Cult of Mac zverejnil zbierku jeho automobilov. Pretože je Jony Ive pôvodom Brit, netreba sa čudovať, že v jeho kolekcii nájdeme predovšetkým automobily britskej výroby.

Vedeli ste však, že po boku Aston Martin a Bentley Jonathan Ive jazdil do školy v oranžovom Fiate 500? Práve oranžový Fiat bol vozidlom, ktoré si jeho bývalí učitelia veľmi dobre pamätajú. V 80. rokoch, keď Ive ešte len študoval, mal dlhé vlasy, ktoré mu počas jazdy vytŕčali zo strešného okna. Neskôr si zamiloval luxus a presedlal na Austin-Healey Sprite. Kvôli vzhľadu predných svetiel získal celkom príznačnú prezývku „Frogeye“.

Fiat500orange-640x385

Za veľkou mlákou Jony Ive šoféroval Aston Martin DB9. Auto, ktoré môžeme poznať z Bondoviek, ho stálo 250 000 dolárov a takmer aj jeho vlastný život. Iba mesiac po tom, ako si ho zakúpil, Jony vo svojom DB9 nabúral pri jazde s vysokou rýchlosťou. Nehoda sa stala na dialnici I-280 pri San Bruno na juhu San Francisca. Podľa jeho spolujazdca a zároveň pracovného kolegu, Daniela De Uuliisa, Jony síce jazdil rýchlo, ale neprekročil rýchlosť 130 km/h. Jony pri jazde stratil kontrolu a dostal šmyk, pri ktorom narazil do nákladného vozidla. „Celé auto bolo zničené. Mali šťastie, že prežili. Auto bolo totálne na s****y,“ tvrdí jeden z jeho kolegov. Apple si uvedomil, že mohol prísť o jedného z najdôležitejších ľudí a preto mu značne zvýšil plat.

Austin-Healey-sprite-frog-001-640x480

Po tejto nehode si Jony Ive kúpil ďalšie DB9. Lenže ani to mu nevydržalo dlho a po istom čase mu auto jednoducho zhorelo pred garážou. Ive sa preto sťažoval spoločnosti Aston Martin, ktorá mu ako odškodné ponúkla model Vanquish z rokov 2004-2005 s výraznou zľavou. Vozidlá spoločnosti Aston Martin a produkty Applu k sebe majú veľmi blízko. Obe radi využívajú ľahké kovy, ako napríklad hliník. Hliníkové šasi vozidiel je zlepené, čo ho robí tvrdým a odolným voči poškodeniu. Práve túto techniku neskôr Ive použil u produktov spoločnosti Apple.

aston-martin-vanquish

Jony Ive si krátko po kúpe Aston Martin Vanquish zaobstaral aj luxusný Bentley Brooklands v čisto bielej farbe. Výber farby zrejme dokonale vystihuje, prečo je aj dnes drvivá väčšina produktov Applu biela. Je to totiž obľúbená farba Jonyho Iva – naopak Steve Jobs čisto bielu v láske príliš nemal. Aj preto museli dizajnéri navrhnúť veľmi jemný odtieň šedej, ktorý už Jobsovi nevadil. Tento odtieň sa nachádza dodnes u všetkých produktov, vrátane slúchadiel EarPods či iPhone 5. Ale aj keď je biela farba Jonyho obľúbená, Jony si neskôr zaobstaral to isté auto v čiernej verzii.

beemerbenzandbently-640x424

Okrem športiakov a symbolov luxusu, akými sú Aston Martin a Bentley, sa v garáži Jonyho Iva nachádza aj Land Rover. Kľúče od prémiového britského SUV sa do Jonyho rúk dostali vďaka bývalému kolegovi. Jeden z jeho dizajnérskych kolegov si totiž kúpil Land Rover LR3 a Jony začal na toto auto žiarliť. Začal po ňom túžiť a o pár dní začal okolo sídla Applu jazdiť druhý Land Rover LR3. Jeho kolega dnes už v Appli nepracuje.

Land_Rover_LR3_-640x384

Dnes nejčtenější

.