Zavřít reklamu

Některé funkce které se na první pohled zdají jako těžké sci-fi, jsou v podstatě velice jednoduché. Příkladem za všechny je pak senzor, který dokáže monitorovat okysličení krve a srdeční frekvenci neboli tep. To co se na první pohled zdá jako poměrně složité, se všude na světě, dokonce i v nejvyspělejších nemocnicích monitoru poměrně jednoduše.

Ke všemu vám totiž stačí optický senzor a prosvětlovací dioda. Pomocí diody totiž na tenké části těla, jako je například prst prosvítíte zakončení cév, tedy takzvané vlásečnice. Optický senzor poté vidí, v jakých intervalech je do nich vháněna krev. Vlásečnice totiž mění svoji velikost a barvu při každém tepu, při kterém se do nich dostává nová, okysličená krev. Právě na tomto principu by podle všeho měly měřit srdeční frekvenci a hladinu kyslíku v krvi nové hodinky iWatch.

Odborně se této technologii říká pulzní oxymetrie a jak jsem již uvedl, je důležité, aby byla prováděna na tenké části kůže. V případě zápěstí je sice složitější, aby k měření docházelo, ale nikoli nemožné. V současné době je již v iTunes App Store k dispozici několik desítek nebo stovek aplikací, které umí měřit hladinu kyslíku v krvi a srdeční tep, pomocí oxymetrie. Přičemž k prosvícení kůže prstu stačí pouze LED dioda z iPhone a k měření pak jeho fotoaparát. Jak jsme se přesvědčili v našem testu, toto měření je naprosto přesné a v porovnání s jedním z nejlepších tlakoměrů současnosti obstálo měření frekvence pomocí iPhone na výbornou.

Monitorování srdeční frekvence pomocí optického snímače již v současné době nabízí několik typů sportovních hodinek. Ještě nedávno však bylo potřeba mít ke sportovním hodinkám s monitorováním srdečního tepu také hrudní pás, který měřil přímo tlukot srdce. Je však důležité pamatovat na fakt, že hodinky s podobným měřením musí mít velmi specifický design, který jim neumožní samovolný pohyb na ruce a senzor se musí dotýkat kůže. Software pak musí počítat s pohybem ruky během měření.

toddham_iwatch_all

*Zdroj: eet-china.com

Dnes nejčtenější

.