Zavřít reklamu

Obrázek na který se právě díváte je ikona původního počítače Mac, kterou vytvořil Tom Hughes a John Casado. Až do dnešního dne si fanoušci společnosti Apple mysleli, že se inspirací pro tuto ikonu stal jednoznačně Pablo Picasso a jeho práce. Přece jen styl Picassa je velmi podobný tomu, co vidíte na obrázku. Počítači se dokonce říkalo Picasso Mac a až doposud skutečně všichni, kteří se zajímali o počítače Apple věřili, že se jedná o symbol vytvořený na základě děl mistra Picassa.

Server Cult of Mac se však po několika desítkách let spojil s jedním z autorů, konkrétně s Johnem Casadem a zeptal se jej, kde vzal inspiraci pro vytvoření kultovní ikony, která se stala symbolem celé jedné generace počítačových nadšenců.

„Myslel jsme si, že bych mohl vdechnout inspiraci pro ochranou známku prvního Macu. Dostal jsme úkol od toma Hughese poté, co se ukázalo, že Folonova verze loga se nebude prezentovat z obchodních důvodů. Setkal jsme se se Stevem a Tomem a strávil nějaký čas rozhovorem s každým, koho se to týkalo. Po několika týdnech jsem vytvořil svoji prezentaci a uvedl jsme, že inspirací pro tento styl byl Matiss, kterého jsme obdivoval jako umělce. Popis grafiky jako stylu Pabla Picassa byl pokud si vzpomínám vytvořen novináři v době, kdy se poprvé logo představilo. Myslím, že od té doby se mě nebo Toma nikdo neptal, odkud inspirace skutečně pochází. Nikdy jsme to veřejně neprohlásil,“ uvedl John Casado.

Dnes nejčtenější

.