Zavřít reklamu

Od vydania kvízovej hry Víceboj ubehol takmer rok a za ten čas sa veľa zmenilo. Za ten čas vyšlo niekoľko updatov, autori vypočuli kritiku a návrhy fanúšikov a aplikovali nové nápady. Vďaka tomu sa táto jednoduchá hra zdokonalila a podstatne zlepšila oproti prvotnej verzii. Samotná hra Víceboj je výtvorom českých vývojárov a tak zrejme nie je veľkým prekvapením, že je hra plne lokalizovaná do českého jazyka. My sa dnes pozrieme na to, ako sa hra za rok zmenila.

Jednou z významných zmien, ktoré sa hry Víceboj dotkly, je predovšetkým podpora pre iPhone. Tá je v hre akousi novinkou, keďže spočiatku bola táto hra dostupná výhradne pre iPad. Niet preto divu, že sme sa rozhodli novú verziu hry testovať na iPhone a nie na iPade, ako tomu bolo v minulosti. Napriek menšej obrazovke si prostredie zachováva svoju jednoduchosť a už po niekoľkých minútach hrania viem povedať, že sa hra ovláda veľmi dobre aj na obrazovke iPhone 4. Pretože sa jedná o kvíz, nie je tu žiadna náročná ovládacia schéma a človek si vystačí s pár tlačítkami alebo obrázkami, na ktoré musí klikať. Tým sa zároveň dostávame k prostrediu hry.

viceboj-1

Aj grafické prostredie hry sa za ten čas zmenilo a pôsobí inak oproti pôvodnej verzii. Základné ovládacie prvky ostali zachované, avšak zmenila sa napríklad farba pozadí alebo ikona. Zmena prostredia je viditeľná aj na obrazovke s výsledným skóre dokončeného kvízu. Na nej človek uvidí, koľko dostal bodov, pričom tieto body sa mu pridajú do jeho celkového skóre. Stretávame sa tu dokonca so systémom levelovania. Ten je naozajstnou novinkou a vývojári očakávajú, že sa hráči zaregistrujú do tabuliek. Registrácia je bezplatná ale myslím si, že s ňou vývojári tlačia na pílu. Nie každý hráč sa bude chcieť zaregistrovať, lenže v takom prípade je treba počítať s tým, že vás hra bude pravidelne upozorňovať na túto možnosť. Asi za 20 minút mi Víceboj navrhol trikrát, aby som sa zaregistroval do tabuliek.

viceboj-3

Ako som už spomenul, vývojári do novších verzií Víceboj implementovali systém levelovania. Ako to už pri takýchto hrách býva, s každým novým levelom je požadovaný počet bodov vyšší a vyšší. Narozdiel od 98% všetkých hier nie sú jednotlivé úrovne označované ako LVL či Level, ale IQ. Začínate pritom s IQ 60 a postupným hraním sa IQ zvyšuje. Tento názov samozrejme nemá za cieľ nikoho ponížiť alebo uraziť. Vývojári chcú týmto označením zdôrazniť, že práve hráte logickú hru, do ktorej musíte zapojiť váš mozog, a teda že využijete aj schopnosti vášho IQ. Ide o príjemný doplnok do hry, aj keď hráča akčných a multiplayerových hier môže na úvod zaskočiť, prečo začína na úrovni 60. Do hry samozrejme pribudlo niekoľko nových otázok, a to aj napriek tomu, že už pôvodná hra ich obsahovala viac ako 900. Zoznam podporovaných zariadení sa výrazne rozrástol, a to najmä preto, že Víceboj podporuje iOS 5.1 a novší na iPhone, iPade alebo na iPode touch.

viceboj-2

Dnes nejčtenější

.