Zavřít reklamu

Priznám sa, že nemám žiadny logický dôvod, prečo by som si mal kúpiť nový Mac Pro. A predsa ho chcem mať. Počítač, ktorý Apple predstavil ešte na začiatku minulého leta, sa k nám dostáva iba teraz. A k podaktorým sa dostane až za dva mesiace. Vzhľadom k neprestajným odkladom vydania som vážne nečakal, že sa počítač objaví v našich obchodoch. Ale našiel sa a ja som bez zbytočného čakania podišiel k pultu, kde stál. Nový počítač, aký z hľadiska dizajnu nemá absolútne žiadnu konkurenciu.

Mac Pro je z hľadiska spracovania skutočným majstrovským dielom. Napriek enormnému výkonu, ktorý sa doň môže zmestiť, je počítač malý a tichý. Je tak malý, že ho môžete nosiť v športovom ruksaku do práce, kde na vás čaká zvyšné príslušenstvo. Napriek malým rozmerom je ale počítač ťažký a to si rýchlo uvedomíte. Nový Mac má totiž 5 kilo a pokiaľ nie ste vycvičený, potom ho zrejme v jednej ruke neunesiete. Pokiaľ ide o hluk, potom treba povedať, že ma Mac Pro oklamal už pri prvom stretnutí. Je taký tichý, že som si dokonca najprv myslel, že je vypnutý a že ten Thunderbolt displej je pripojený k Macu mini, ktorý sa nachádzal hneď vedľa. Chladič je neskutočne tichý, ale neviem, či je tomu tak aj pri renderovaní alebo pri inej náročnej činnosti. Naozaj som neskúšal renderovať 4K video. Keď budete chcieť počítač otočiť alebo zdvihnúť pomocou držiaku vo vrchnej vnútornej časti, pocítite jemný a príjemný vánok vychádzajúci z útrob tohto tmavého zázraku.

Ďalšia zaujímavosť, na ktorú by som chcel rád poukázať, je farba. Počítač nie je čierny. V skutočnosti je silne tmavošedý a jeho farbu by sme mohli prirovnať k olovu. Vďaka lesklému povrchu ale na fotkách a propagačných materiáloch vzniká ilúzia, že je čierny. Lesklý povrch je veľmi pekným bonusom, na druhú stranu sa naň lepia odtlačky prstov, takže je na tom skoro tak, ako iPhone a iPad. Výhodou však je, že Mac Pro budete otáčať hlavne vtedy, keď budete potrebovať niečo pripojiť alebo odpojiť. Zadná strana (alebo skôr strana s portami) neostala bez povšimnutia a okrem portov sa tu nachádza aj senzor okolitého osvetlenia. Práve ten sleduje, aké sú svetelné podmienky v okolí počítača a ak je tma, potom sa zapnú LED-ky okolo portov. Svetlo nie je príliš silné, neťahá oči, a plní svoj účel na 100%. Nakoniec som sa pozrel na to, s akou konfiguráciou som mal tú česť stretnúť sa. Jednalo sa o základný model s 4-jadrovým Xeon E5, 12GB RAM a 4GB grafickou pamäťou.

mac-pro-21
mac-pro-11

Dnes nejčtenější

.