Zavřít reklamu

 Spoločnosť Apple je známa tým, že ak jej inžinieri vymyslia niečo prevratné alebo niečo reinkarnujú, tak si to dajú patentovať na Patentovom úrade. Podobne tomu bolo aj v tomto roku, keď tento kalifornský gigant získal minulý týždeň v utorok jeden dôležitý patent pre budúcnosť jeho výrobkov. Apple si dal patentovať možno prevratnú novinku, ktorú v budúcnosti pravdepodobne využije pri svojich MacBookoch. Poďme si teda tento patent priblížiť.

Jedná sa o solárne veko na notebooku, ktoré by priamo dobíjalo batériu. V podstate ide o veko notebooku, na ktorom by boli umiestnené dva displeje. Z jednej strany by bol klasický displej ako ho poznáme a z druhej, vonkajšej strany by sa nachádzal solárny panel. Apple pri vonkajšej strane spomína viacero vrstiev pričom základnými časťami budú sklo a fotovoltaické články a dotyková vrstva. Sklenená vrstva by bola z elektrochromatického skla, ktoré bude podľa úrovne zatienenia prepúšťať svetlo na fotovoltaické články, ktoré následne budú vyrábať elektrickú energiu a tá následne bude dobíjať batériu. Dotyková vrstva by pravdepodobne mala slúžiť na čiastočné ovládanie prvkov, ktoré súvisia s médiami.

Apple tento patent patent na trade opisuje slovami: “Zadný kryt môže byť vyrobený z elektrochromatického skla. Fotovoltaické články môžu byť umiestnené pod zadným krytom a môžu produkovať energiu, keď budú aktivované externým svetelným zdrojom. Dotykové senzory môžu byť umiestnené pod zadným krytom a slúžiť pre dotykový vstup”.  Kalifornská spoločnosť tiež uvádza, že dotyková plocha by mohla slúžiť na rozsvietenie loga Apple, ktoré je charakteristické pre jej MacBooky.

Podľa dostupných informácií by mali solárne bunky vyprodukovať energiu v rozmedzí 100 mW až 1 W, pri optimálnych podmienkach dokonca aj viac. Či tento patent Apple uplatní aj v praxi sa dozvieme pravdepodobne v priebehu tohto či budúceho roka. Apple však hovorí aj o tom, že tento patent sa nemusí týkať len MacBookov ale taktiež aj iPodov, iPadov, iPhone a dokonca aj televízií. Chcel tým snáď Apple niečo naznačiť?

Apple_Lid_Patent

*Zdroj: www.hothardware.com

Dnes nejčtenější

.