Zavřít reklamu

Už v minulom roku sa špekulovalo, že Apple predstaví nový model MacBooku Air s 12-palcovým Retina displejom. Tvrdenie o takomto MacBooku nezverejnila len spoločnosť DisplaySearch, ale aj renomovaný analytik Ming-Chi Kuo. Vtedy sa ale nikto nevedel zhodnúť na jeho rozlíšení a zároveň ľudia považovali za zvláštne, prečo by Apple uviedol novú uhlopriečku do súčasného line-upu, kde sa stretávame len s 11-, 13- a 15-palcovým displejom.

Na tento fakt sa však pozrel bližšie analytik Daniel Matte, ktorý na  svojom blogu vymenoval zaujímavé dôvody, prečo Apple uvedie 12-palcový MacBook Air s Retina displejom. Tento nový model kompletne nahradí súčasné verzie, pričom sama bude ponúkať displej s uhlopriečkou 11,88 palca. Takto veľký displej by Applu umožnil jednak ponúknu štvornásobne vyšší počet pixelov a zároveň by umožnil zachovať hustotu 264 palcov, ktorá je rovnaká, ako na iPade Air. Takáto „spojitosť“ z hľadiska hustoty dáva v prípade Applu zmysel, keďže spoločnosť by ušetrila na vývoji nových displejov a jednoducho by zo súčasných panelov „odkrojila“ väčší kus. Je nutné podotknúť, že práve tento istý krok Apple učinil pri iPade mini, ktorý ponúka 7,9-palcový displej s rovnakou hustotou pixelov ako ponúka iPhone.

MacBook_Air_2011

Rozlíšenie nového 11,9-palcového MacBooku by predstavovalo 2732 × 1536 pixelov, čo predstavuje štvornásobok v porovnaní so súčasným 11-palcovým MacBookom Air. Ten ponúka 11,6-palcový displej s rozlíšením 1366 × 768 pixelov pri hustote 135 ppi. Rozdiel v hustote by bol skutočne minimálny, keďže pri dvojnásobnej hustote by sa jednalo o 270 pixelov na palec, zatiaľ čo pri mierne väčšom rozlíšení sa bude jednať o 264 pixelov na palec. Analytik si práve preto myslí, že Apple nijak zásadne nezmení dizajn notebooku, jedine stenčí hliníkový rám okolo displeja.

Ďalšia zaujímavá vec v analytikovom tvrdení je, že nový MacBook kompletne nahradí súčasnú ponuku pozostávajúcu z dvoch MacBookov Air. Apple dnes totiž okrem 13.3-palcového Airu predáva aj 13.3-palcový Pro a práve vynechanie Airu by malo za následok, že by Apple mohol zjednodušiť svoju ponuku. Už by sme nemali štyri MacBooky, ale len tri, a každý z nich by sa líšil jedine hardvérom a uhlopriečkou displeja. Tento krok je podľa neho patrný aj z dôvodu, že by Apple jednoducho ušetril na vývoji a v ideálnom prípade by dokázal zachovať rovnakú cenu.

Apple chce totiž znížiť cenu Retina displejov a aj preto sa mu za rok podarilo znížiť cenu 13-palcového MacBooku Pro o celých 400€. Kým model z roku 2012 stál 1 699€, najnovší model stojí už len 1 299€. Že sa zrejme blíži zjednotenie MacBookov Air, môže potvrdzovať aj zjednotený hardvér. Kým v minulosti sa 11″ a 13″ modely odlišovali hardvérom, na minuloročnej WWDC sa líšili už len veľkosťou displeja. Po novom by sme sa tento rok mohli stretnúť už len s jedným modelom MacBooku Air. Tento model zrejme ponúkne procesor Intel Broadwell, 4GB RAM a 128GB Flash úložisko.

retina-macbook-air-6
*Zdroj: www.fpblog.net

Dnes nejčtenější

.