Zavřít reklamu

Apple by mal už tento rok predstaviť novú verziu operačného systému OS X, ktorú zatiaľ označuje pracovným názvom Syrah. Na finálny názov si budeme musieť ešte pár mesiacov počkať, no už teraz je jasné, čo tento update prinesie. Server 9to5mac tvrdí, že OS X neprinesie len nové funkcie, ale ponúkne aj mierne odlišný dizajn, ktorý bude kombinovať prvky prostredia OS X a iOS 7. Rozhodne však nemáme očakávať takú drastickú zmenu, s akou sme sa stretli pri prechode z iOS 6 na iOS 7.

Zmena bude v prípade OS X pomalšia a preto sa očakáva, že OS X 10.10 prinesie len prvé náznaky zmeny, konkrétne môžeme čakať rozmazanie, priesvitnosť a svetlejšie farby. Práve tieto vlastnosti by sa mali objaviť napríklad u panelu s nástrojmi alebo v notifikačnom centre, ktoré bude s najvyššou pravdepodobnosťou priesvitné, presne tak ako na iOS 7. Rozhodne tu ale neuvidíme pestrofarebné, nové ikony, keďže tak detailné zmeny sú skôr záležitosťou mobilného ako desktopového systému. Dizajn je totiž veľkým rozhodujúcim faktorom u mobilného systému, nie desktopového. Vzhľadom k nástupu Retina displejov je diskutabilné, či sa Apple rozhodne zmeniť systémový font aj tu, alebo ponechá tradičný text. Pokiaľ by Apple pozmenil vzhľad vrchnej lišty, potom tu je menšia šanca, že by sa zmenil aj font.

Rovnako otázne ostáva aj spracovanie docku. Je nemysliteľné, aby Apple spravil plochý dock po vzore iOS 7 a tak si myslíme, že ak sa niečo zmení, potom to bude jedine textúra na pozadí docku. K ďalším funkciám, ktoré sa v novom systéme určite neobjavia, patrí aj Control Center alebo Mission Control s dizajnom nového iOS 7 multitaskingu. Rozhodne sa ale môžeme stretnúť s novším centrom notifikácií a nie je vylúčené ani to, že nový OS X bude podporovať AirDrop pre iOS. Nakoniec jednou z najotáznejších vlastností zostáva hlasová asistentka Siri, ktorú mal Apple vyvíjať údajne už v čase, keď Apple pripravoval OS X 10.9 Mavericks. OS X však nikdy nebude ako iOS a ostane verný klávesnici a myši.

puv1
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.