Zavřít reklamu

 Všetci určite dobre poznáme vlastnosť dnešných smartfónov, že pri každom otočení zariadenia sa otočí aj samotný obraz. Touto schopnosťou disponuje väčšina mobilných zariadení s dotykovým displejom na trhu. Je to síce dobrá vec, ktorá môže uľahčiť prezeranie stránok, čítanie kníh alebo hranie hier. Za touto vlastnosťou stojí vec, ktorá sa nazýva gyroskop. Určite už niekto z vás čitateľov za svoj život videl, čo to je gyroskop a mal možnosť si ho aj vyskúšať. Napríklad ako atrakciu v zábavnom parku. Ale ako funguje gyroskop v elektronických zariadeniach? Je však potrebné poznamenať, že samotný gyroskop nestačí na to, aby na 100% splnil svoj účel. Sekundovať mu musí aj senzor pohybu, tzv. akcelerometer. Ale o tom si čo-to povieme nabudúce.

Gyroskop je akýsi typ detskej hračky, ktorá funguje podobne ako zotrvačník. Napriek tomu že má len tenkú nohu, na ktorej stojí, je prakticky nemožné ho prevrátiť. Gyroskop disponuje narozdiel od klasického zotrvačníka ešte aj dvoma prstencami (jeden je vertikálny a druhý horizontálny). Zotrvačník sa v prípade gyroskopu však nazýva rotor. Gyroskop využíva jav známy aj ako gyroskopická akcelerácia, ktorá zaručuje jeho stabilitu v akejkoľvek polohe. Práve tomuto javu vďačíme tiež aj za to, že môžeme pomocou zmeny polohy zotrvačníka vzhľadom ku gyroskopu kalkulovať zmenu polohy celého zariadenia v 3 osách. Takýto gyroskop označujeme tiež pojmom 3-AXIS.

3D_Gyroscope

Samozrejme, že v klasickom merítku je gyroskop oveľa väčší ako samotné zariadenie. Práve preto bolo potrebné tento gyroskop zmenšiť. A to nie len trošku, ale veľmi. Možno sa to zdá neuveriteľné, no vo vnútri vášho telefónu, tabletu či MP3 prehrávaču sa stále točí jeden nano-gyroskop, ktorý neustále rotuje a tým zabezpečuje pretáčanie obrazu podľa polohy zariadenia. Samozrejme treba podotknúť, že gyroskop nie je až tak jednoduché zariadenie. Ten gyroskop, čo je v útrobách vášho zariadenia, dokáže reagovať na pohyb Zeme, ba dokonca rozozná, či sa nachádzate na rovníku alebo na póloch. Samozrejme s touto skutočnosťou počítajú aj výrobcovia preto sa snažia čo najviac zdokonaliť ich presnosť.

Na snímanie polohy rotora sa nepoužíva sledovanie polohy samotného gyroskopu, čo by bolo príliš zložité a technicky takmer nemožné, no namiesto toho sa sleduje zmena kapacity kondenzátorov, ktoré plnohodnotne zastupujú optické snímače ako je to pri klasických veľkých gyroskopoch. Tieto kondenzátory sa nachádzajú na obale gyroskopu a je ich tam niekoľko stoviek. Metóda snímania pohybu rotora sa môže líšiť v závislosti od výrobcu systému, ktorý sa generálne nazýva MEMS. Na snímku nižšie môžete vidieť gyroskop z iPhone 4:

6609-3396492094_5062f8ba3f_b

Dnes nejčtenější

.