Zavřít reklamu

Prakticky doteraz bolo rozlišovanie medzi 32-bit a 64-bit procesorom iba charakteristikou počítačov. Apple však pri predstavení iPhone 5s predviedol ďalšiu revolúciu, a zatiaľ čo konkurenční výrobcovia prezentujú svoje technológie vo forme 8-jadrových mobilných procesorov, Apple priniesol ďalší dvojjadrový procesor. Ten sa ale od svojich predchodcov líši podporovanými technológiami. Kým všetky predchádzajúce procesory a procesory u konkurencie boli 32-bitové, Apple priniesol 64-bitový čip a spolu s ním aj dramatický nárast výkonu. Lenže čo v skutočnosti môže za tento nárast?

Jednou z vecí, ktoré mnoho ľudí vtedy nepochopilo, je kombinácia 64-bitovej technológie a 1GB RAM. Prečo tu nie je 4 a viac GB RAM, tak ako na PC? Odpoveď je jednoduchá: V dnešnej dobe toľko RAM ešte nepotrebujeme. 32- a 64-bitové procesory sa líšia viacerými vlastnosťami. Prvou, ktorú sme zmienili už vyššie, je rozdiel v maximálnej veľkosti pamäte RAM. Staršie, 32-bitové procesory dokážu v jeden moment pracovať len s 32 bitmi – 0 a 1 – od čoho sa odvíja aj maximálna podporovaná veľkosť pamäte RAM, ktorá je všeobecne známa ako 4096 MB alebo 4 GB. Stačí použiť matematiku, vypočítať 2^32 a dosiahnete výsledok 4 294 967 296 bajtov. Po delení číslom 1024 získate číslo 4096, teda 4. Maximálna veľkosť pamäte sa netýka iba RAM, ale aj grafickej pamäte. Preto ak sa v počítači nachádza napríklad 256MB grafická karta a 4GB RAM, počítač s 32-bit procesorom lokalizuje a využije len 3,75GB RAM.

A7

Situácia je v prípade 64-bitového procesoru omnoho lepšia. Procesor je navrhnutý tak, aby narábal s 64 bitmi, teda s dvakrát tak veľký množstvom bitov ako  32-bitový procesor. Počet 0 a 1, s ktorými vie procesor narábať v jeden moment, je dvakrát taký vyšší, čo však neznamená, že by sme pri 64-bitovom procesore vedeli reálne využiť 8GB RAM. Veľkosť operačnej pamäte, ktorú podporuje 64-bitový procesor, je skutočne ohromná a je vylúčené, že sa s tak veľkou operačnou pamäťou stretneme behom nášho života. Pokiaľ si totiž vypočítate 2^64, dostanete výsledok 18 446 744 073 709 551 616 bajtov – 16 Exabajtov. To predstavuje približne 17,2 miliardy GB.

Ale je tu aj druhá hlavná vlastnosť, ktorou sa od seba 32- a 64-bitové procesory odlišujú. Ako som už spomenul vyššie, stretávame sa s určitým množstvom bitov, s ktorými procesor pracuje. Podstatná výhoda 64-bitového procesoru spočíva v tom, že dokáže vykonať matematické operácie až dvakrát tak rýchlo ako 32-bitový procesor, čo je poznať už pri benchmarkoch. Rýchlosť procesoru je pritom veľmi významná vec napríklad pre filmárov, kde musí procesor pri renderovaní scény vykonávať veľké množstvo operácií. Pomocníkom je v tomto prípade vyšší počet jadier a netreba sa čudovať, že 64-bitové procesory prichádzajú v dvoj- a viacjadrových verziách. 64-bitové procesory ich totiž dokážu skutočne efektívne využiť a ponúknu dvakrát tak vysoký výkon ako by s rovnakým počtom jadier ponúkli 32-bitové procesory.

Apple-64-bit

Dnes nejčtenější

.