Zavřít reklamu

O tom, že když je malých věcí skutečně obrovské množství, dokáží předčit i velké věci, nás již přesvědčila technologie, díky které je možné nabíjet menší elektronická zařízení pomocí tlukotu srdce. Vědci z Texaské univerzity však nyní přichází s další novinkou v oblasti nabíjení elektronických zařízení a to včetně smartphonů. Nápad jak nabíjet naše zařízení vychází ze standardní větrné elektrárny, která funguje na velice jednoduchém principu. Pokud jste však někdy viděli ohromné větrné elektrárny, které „zvelebují“ krajinu například v Rakousku, jistě vás napadne, že se nejedná o zrovna ideální přenosné zařízení.

Tým vědců z University of Texas Arlington vyvinul mikro větrné elektrárny, z nichž každá je velká pouze jako jedna desetina velikosti zrnka rýče a může být namontována například na mobilní telefony nebo jejich obaly. Miniaturní elektrárny mohou být například na iPhone namontovány ve stovkách až tisících kusech a následně dokáží generovat elektřinu díky otáčení jejich listů, které způsobí jak běžné proudění vzduchu okolo telefonu nebo přímo pohyb který s telefonem děláme každý den. Elektrárny jsou vyrobeny z odolné slitiny a telefon je možné používat bez toho, aniž bychom museli věnovat zvýšenou opatrnost jeho zacházení.

Výroba je možná v tisících kusech najednou s tím, že elektrárny jsou rovnou propojeny a v obrovském množství se pak počítá také s jejich využitím například na rodinné domy, kde by mohli sloužit jako fasáda některé ze zdí a sloužit jako elektrárny, které budou nabíjet generátor v domě, ze kterého se pak bude například svítit. O tom, že se nejedná pouze o koncept svědčí fakt, že vědci již v současné době spolupracují se společnosti WinMEMS Technologies na vytvoření výrobní linky, ve které se budou vyrábět miniaturní větrné elektrárny.

microwindmill-penny

*zdroj: uta.edu

Dnes nejčtenější

.