Zavřít reklamu

Poté co v loňském roce ohlásil Steve Ballmer svůj odchod do důchodu, začal za něho Microsoft intenzivně hledat náhradu. Podle pozorovatelů z agentury Bloomberg zamotal správní radě Microsoftu hlavu CEO Fordu Alan Mulally, který začátkem tohoto měsíce oznámil, že zůstane na pozici CEO ve společnosti Ford a druhou nejsilnější automobilku v USA, hned po Generals Motors se opustit nechystá. Zraky představenstva Microsoftu se nakonec ubírají podle všeho směrem k současnému CEO společnosti Ericsson ze Švédska, Hansi Vestbergovi.

Ten se v posledních dnech stává nejžhavějším kandidátem na pozici nového, nejmocnějšího muže společnosti Microsoft. Společnost má mít o Vestberga zájem zejména díky důvěře, kterou vkládají v jeho umění vypořádat se s konkurencí ze strany hardwarových firem, které se víc a víc snaží dělat také do software. Právě s nástupem chytrých telefonů, tabletů a dalších elektronických hraček si Microsoft nedokázal poradit. Společnost si zřejmě myslela, že všichni výrobci těchto produktů budou používat stejně jako tomu bylo u PC v devadesátých letech, operační systém od Microsoftu.

Když však přišel na trh iOS a o pár měsíců později také Android, Microsoft zůstal stranou a zjistil, že hardwarové společnosti jsou natolik schopné, že si dokáží vyvíjet vlastní software a nebo jej licencují od Google. Vestberg by měl být muže, který nastaví pro Microsoft nový směr a opět se pokusí získat pozici neporazitelné společnosti v oblasti software, kterou Microsoft bezesporu měl v devadesátých letech. Bloomberg hodnotí Vestberga jako mladou krev, která má skutečně šanci Microsoft oživit, na druhou stranu však poznamenává, že zejména pro Wall Street bude tento Švéd překvapením, pokud jej tedy Microsoft do pozice nového CEO skutečně povolá.

Dnes nejčtenější

.