Zavřít reklamu

Apple na minuloročnej konferencii WWDC predstavil iOS 7 a spolu s ním priviedol aj podporu oficiálnych herných ovládačov pre iPhone a iPad. Tieto ovládače majú potrebné certifikácie a vďaka tomu môžu vývojári zaviesť ich podporu vo svojich hrách bez väčších problémov. Lenže s hernými ovládačmi to nie je také ružové ako by si človek predstavoval a v skutočnosti sa dá povedať, že dnešné ovládače majú nízku kvalitu, ale zároveň vysokú cenu – a rozprávame sa o cene 99 dolárov, za ktorú sa drvivá väčšina týchto ovládačov predáva.

Nízku kvalitu a vysokú cenu má na svedomí jeden vinník. Tým vinníkom je samotný Apple. Aby mohol Apple certifikovať herný ovládač, jeho výrobca musí splniť stanovené podmienky. Ovládače musia byť kompatibilné so štandardom, aký Apple zaviedol u iOS 7 a zároveň musia spadať do jednej z dvoch kategórií. Prvú kategóriu tvoria ovládače s takým dizajnom, aby doň bolo možné zasunúť iPhone a pripojiť ho pomocou Lightning konektoru. Tieto ovládače sú prispôsobené pre iPhone 5, iPhone 5s a iPod touch. V takomto prípade si musia výrobcovia zaobstarať licenciu na používanie Lightning konektoru a splniť ďalšie kritériá, čo navýši výrobnú cenu ovládaču tak, že sa nakoniec predáva za 100€. V druhom prípade sa ale jedná o bezdrôtové ovládače využívajúce Bluetooth, lenže aj tie sa predávajú za premrštenú cenu 100€. A pritom sa jedná o taký istý ovládač, aký by ste si vedeli kúpiť pre Xbox alebo PlayStation za ani nie 50€. Netreba sa preto veľmi čudovať, prečo by ľudia radšej prijali, keby Apple umožnil Sony, aby u svojho DualShocku zaviedlo podporu pre iOS.

stratusblackhero

Prečo by sme teda mali za bezdrôtový herný ovládač pre iPhone zaplatiť raz toľko, čo za nový ovládač pre PlayStation? Nemôže za to iba vstavaná batéria, ale aj ďalšie podmienky, ktoré stanovil Apple. Pokiaľ chcete vyrobiť vlastný herný ovládač pre iPhone, musíte si nechať vyrobiť analógy, tlačidlá a páčky u spoločnosti Fujikura America Inc, s ktorou Apple uzavrel dohodu. Zdroje od výrobcov pritom naznačili, že keby ich Apple „nedokopal“ ku svojim výrobcom, herné ovládače pre iOS by mohli byť lacnejšie. Vyzerá to však, že Apple zvolil takého výrobcu, ktorý je drahý, no zároveň jeho výtvory pôsobia lacne. Za akúsi výnimku by sme mohli považovať spoločnosť Signal, ktorá na CES 2014 predstavila ovládač RP One, ktorý síce stojí 99 dolárov, no výrobca si na ňom dal záležať. Dokonca si na ňom dal záležať až tak, že ponúkne prémiové spracovanie, aké ponúkajú ovládače k popredným herným konzolám. Na výslednej cene sa podieľa aj snaha o splnenie podmienok pre získanie certifikátu MFi, vďaka čomu treba počítať s kompromismi. Žiaľ, jedná sa o kompromisy na úkor kvality spracovania.

Lenže s ovládačmi majú problém aj vývojári hier. Ako uvádzajú viacerí z nich, s kvalitou ovládačov nie sú spokojní a podaktorí z nich dokonca odmietajú zaviesť podporu pre herné ovládače, pokým sa ich kvalita nezlepší. Jedným z problémov je totiž aj odlišujúca sa citlivosť tlačidiel u jednotlivých ovládačov. Zatiaľ čo také Need for Speed je perfektne prispôsobené pre ovládač od Moga, pri hraní hry s ovládačom od Logitechu môžete mať problémy, aj keď je ovládacia schéma u oboch totožná. Zároveň je tu aj problém s dvomi rôznymi ovládacími schémami. Jeden druh ovládačov ponúka klasické tlačidlá bez analógov a druhého radu bočných tlačidiel, no druhý typ ich má. Práve preto musia vývojári implementovať dve rôzne schémy, ak chcú mať 100% kompatibilitu. Pokiaľ by teda chcel Apple zrealizovať povestnú víziu, že premení Apple TV na hernú konzolu, má pred sebou ešte dlhú cestu. Do tej doby je radšej lepšie si ponechať v zálohe PlayStation či Xbox, kde sa stretneme jednak s lacnejším ovládačom a jednak s hrami, ktoré sú pre ne plne prispôsobené a spolupracujú s nimi bez väčších problémov.

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.