Zavřít reklamu

Na svete je viacero hudobných služieb, ktoré ponúkajú používateľom možnosť streamovania hudby a mnohé iné. Áno, síce je ich dosť, no na Slovensku a v Čechách ich je dostupných len zopár. Preto Vám prinášam stručný prehľad najlepších služieb v SR a v ČR, ktoré sú dostupné aj pre Mac či iPhone.  Samozrejme najznámejšou službou pre užívateľov Apple, ktorú si opisovať nemusíme, je služba iTunes Radio.

Spotify
Táto hudobná služba vznikla v roku 2006 a do prevádzky bola naplno uvedená v roku 2008. V súčasnosti je v jej databázach uložených cez 20 miliónov skladieb. Služba ma aktívnych 24 miliónov užívateľov a 6 miliónov predplatiteľov. Spotify má uzatvorené dohody s veľkými spoločnosťami ako je Sony, EMI, Warner Music Group či Universal a tak nie je prekvapením, že tu ľahko nájdeme aj horúce novinky. Samozrejme nie sú tu len novinky a moderná hudba. Tiež tu nájdeme aj soundtracky k rôznym filmom či inú, možno menej tradičnú tvorbu zo sveta. Samozrejme z tejto služby profitujú hlavne samotní autori, keďže sú odmeňovaní za jednotlivé skladby podľa počtu prehrania. Bohužiaľ službu Spotify si stále nestiahneme v slovenčine, no tí čo vedia aspoň trochu po anglicky, v tom určite nevidia problém. Na šťastie pre nás sa na preklade celých databáz Spotify pracuje. Samotná služba je veľmi intuitívna a zorientujete sa v nej veľmi rýchlo. Zaregistrovať sa do tejto služby môžete jednoducho pomocou Facebooku alebo klasicky prostredníctvom e-mailu. Služba Vám takisto ponúkne aj množstvo slovenských a českých interpretov.

Cenník

  • Bezplatné členstvo (reklamy, nižšia kvalita zvuku 192 Kbps)
  • Prémiové členstvo – 5,99€ (možnosť sťahovať hudbu pre offline počúvanie, žiadne reklamy, vysoká kvalita zvuku 320 Kbps)

Dostupnosť:

spotify-logo

Deezer
Hudobná služba Deezer je viac ako len streamovanie hudby. Po predplatení si môžete z tejto služby stiahnuť hudbu priamo do mobilu, čiže nemusíte mať neustály prístup k internetu a svoju obľúbenú hudbu môžete počúvať kdekoľvek a kedykoľvek. Službu je možné používať bezplatne cez internet s reklamami, no v takom prípade ju môžete používať len 2 hodiny v mesiaci. K dispozícii sú aj dva predplatné tarify, označované ako Premium a Premium+. Predplatný plán Premium zabezpečí, že môžete počúvať hudbu neobmedzene dlho bez reklám, ale len cez internetový prehliadač. Predplatný plán Premium+ pre zmenu umožní počúvať hudbu aj na telefóne, kde vám zároveň umožní ukladať skladby do pamäte pre offline počúvanie. Oba tarify je možné vyskúšať zadarmo po dobu 15 dní, potom už treba za službu platiť. Členstvo v Deezer je možné zaplatiť buď pomocou kreditnej karty alebo pomocou PayPal. Služba okrem iného ponúka napríklad možnosť prezerať biografiu jednotlivých umelcov, počúvať niektoré rozhlasové stanice, vytvárať vlastné playlisty alebo sa zapojiť do Deezer Community.

Cenník

  • Discovery – zadarmo (2 hodiny za mesiac, reklamy)
  • Premium – 3,49€ (neobmedzené počúvanie cez internetový prehliadač, žiadne reklamy)
  • Premium+ – 5,99€ (neobmedzené počúvanie cez internetový prehliadač alebo telefón, žiadne reklamy, sťahovanie hudby pre offline použitie)

Dostupnosť

bandeau-deezer

Grooveshark
Hudobná služba, ktorá sa môže pochváliť až 1 miliardou streamovaných skladieb mesačne! Na servery tejto služby sa do dnešného dňa zaregistrovalo cez 20 miliónov užívateľov z celého sveta. Spoločnosť založili v marci 2006 absolventi floridskej univerzity a jej CEO sa stal Sam Tarantino. V súčasnosti je služba dostupná v 30 rôznych jazykoch, medzi ktoré patrí aj slovenčina a čeština. Ak si však chcete nainštalovať Grooveshark do vášho iOS zariadenia, nezaobíde sa to bez jailbreaku. Grooveshark je totiž možné stiahnuť len z Cydie, zatiaľ čo užívatelia Androidu si môžu stiahnuť aplikáciu z Google Play. Pokiaľ nemáte jailbreak, službu môžete počúvať aj cez Safari v iOS. Grooveshark tiež tvrdí, že jeho aplikácia podporuje pohybovú technológiu Leap Motion.

Cenník

  • Free – zadarmo s reklamami
  • Anywhere – $5 mesačne (odblokuje možnosť počúvať hudbu cez iOS alebo Android)

Dostupnosť

EMI-Sues-Grooveshark-for-Breach-of-Contract-and-Copyright-Infringement-2

 

Google Play Music
Finálnou, štvrtou možnosťou ako počúvať hudbu cez internet, je služba Google Play Music. Narozdiel od vyššie uvedených, Google Play Music funguje iba v Českej Republike a nie je možné počúvať ju na Slovensku. Okrem toho, že užívatelia môžu počúvať hudbu úplne zadarmo cez PC a telefón, si môžu používatelia do svojich kolekcií pridať až 20 000 skladieb zo svojich PC, Macov alebo počítačov s Linuxom. Túto hudbu môžete ďalej počúvať na svojich zariadeniach, či už cez aplikáciu alebo cez webový prehrávač a v prípade, že sa vám niektoré skladby páčia, môžete si ich uložiť do cache pre offline počúvanie. Nakoniec, jednou z pozitívnych vlastností je to, že hudbu počúvate absolútne bez reklám. Pokiaľ sa vám ale máli, môžete si predplatiť All Access, čo je akási odpoveď Googlu na iTunes Radio. Táto služba vám umožní počúvať neobmedzené množstvo pesničiek, vytvárať vlastné hudobné stanice podľa skladby, albumu alebo autora, počúvať hudobné stanice s neobmedzeným množstvom preskakovania a nakoniec vám môže Google poradiť ďalšiu skladbu podľa toho, čo ste počúvali v poslednej dobe. Nakoniec si môžete vypočuť aj playlisty vytvorené hudobnými expertmi.

Cenník

  • Zadarmo
  • All Access – 130 Kč

Dostupnosť

Je už len na vás pre akú hudobnú službu sa rozhodnete a či ju budete využívať naozaj naplno. Podľa môjho názoru je služba Spotify najlepšia. Môžete si v nej sťahovať aj tuzemské skladby a navyše ponúka polročnú testovaciu verziu zatiaľ čo pri službe Grooveshark si musíte vystačiť len s 15 dňami.

music-all-access

Dnes nejčtenější

.