Zavřít reklamu

U iPhone 4 jsem roky používal neoriginální dock z dealextreme za cenu zhruba 3$ a byl jsem nadmíru spokojen, od toho originálního Applovského byl totiž zcela k nerozeznání, jediný vtip byl v tom, že se 30 pin kabel do dock zasouval vzhůru nohama, jinak vše fungovalo. V případě Lightning konektoru však výrobci prozatím příliš úspěch při napodobování nemají a tak jsem se rozhodl koupit originální dock od společnosti Apple.

Dock je standardně dodáván pouze jako samostatná jednotka, bez jakéhokoli příslušenství, tedy i bez Lightning kabelu, ostatně co byste za 29€ očekávali, jsme přece u Applu, kabel si můžete dokoupit zvlášť. Díky váze a pogumované spodní části se z docku stává stabilní součást vašeho stolu, která neklouže a není ani nijak vratká, můžete se na něj tedy stoprocentně spolehnout. Toho, že z něho telefon vypadne nebo se převrátí. Dock nabízí připojení pro Lightning kabel a 3,5mm jack výstup, díky čemuž můžete dock připojit k počítači nebo nabíječce a také ke sluchátkám nebo aktivním reproduktorům.

MF030
dMF030_AV4

Na rozdíl od iPhone 4 s 30 pin konektorem se však iPhone 5s do docku mnohem hůř zasouvá, je potřeba dávat pozor a zasunout jej přesně na konektor, který je však poměrně malý a tak je zasunutí telefonu mnohem méně pohodlné než v případě iPhone 4/4s. Co mě osobně také mrzí je fakt, že telefon do docku vklouzne poměrně hluboko a zhruba 1/5 Home Button tlačítka a tedy i Touch ID zastíní přední část docku. Touch ID sice funguje, ale prst se na něj přikládá poměrně nepohodlně a rozhodně se nejedná o ergonomii, na kterou jsme od Applu zvyklí.

dock_iphone_5s

Nevýhodou se kterou musíte počítat u každého docku od společnosti Apple a platí samozřejmě i pro iPhone 5s dock je fakt, že do docku můžete vložit pouze samotný iPhone. Dock není kompatibilní s žádným obalem a pokud máte na zadní straně telefonu nalepenou ochrnou fólii, budete mít problém i s ní. Jediné co nevadí je přední ochranná fólie, jinak musí být telefon zcela hladký. Málokterý majitel iPhone přitom nosí bez obalu, o čemž svědčí také neuvěřitelné množství obalů, které se na světě prodávají. Pokud tedy chcete používat dock, musíte mít buď obal ve tvaru kapsičky do kterého se telefon lehce zasune a opět vysune a děláte to tak při každém jeho použití nebo musíte používat telefon bez obalu, několikrát denně sundávat jakýkoli jiný obal je totiž prakticky nemožné.

iPhone_5s_dock

Záleží tedy na vás co od docku očekáváte a proč si jej kupujete, pokud však čekáte kvalitní ergonomické řešení od Applu, pak bohužel narazíte, nikoli na problém s kvalitou, ale na problém s ergonomií, která skutečně není na takové úrovni, na kterou jsme zvyklí. Je škoda, že dock není kompatibilní alespoň s originálním obalem společnosti Apple. Jsme tak trochu zklamaný tím, že dock za tři dolary, tedy za desetinovou cenu mi sloužil bez problémů více než dva roky, což svědčí o tom, že jeho zpracování nebylo až tak tragické a hlavně nabízel mnohem lepší ergonomii než originální dock od Applu za cenu 29€.

iPhone_dock

Dnes nejčtenější

.