Zavřít reklamu

Angela Ahrendts už v blízkych mesiacoch oficiálne prestúpi do spoločnosti Apple, kde bude mať na starosti maloobchodné predaje a online obchod spoločnosti. Ahrendtsová v minulosti ponúkala množstvo rozhovorov, no odkedy Apple oznámil jej odchod z pozície CEO Burberry, odmieta akékoľvek rozhovory s médiami. Medzi najvýznamnejšie z nich pritom patrí Fast Company, ktorý na svojej stránke zverejnil kariérnu minulosť Angely Ahrendts a z toho sa snaží vytušiť, čo od nej môže Apple očakávať v budúcnosti.

Jednou z jej pozoruhodných vlastností je schopnosť vytušiť, čo zákazníci chcú a čo budú chcieť. Presne tak, ako to v minulosti vedel aj Steve Jobs. K tejto jej schopnosti sa pre Fast Company vyjadril člen vedenia spoločnosti SAP AG, Vishal Sikka: „Chcela skombinovať digitálnu a obchodnú skúsenosť. Nevedela, ako to má spraviť; nie je žiadny geek, nevyzná sa do techniky. Ale má víziu pre veci, ktoré chce vidieť a vie presne vytušiť, čo tieto technológie ľuďom umožnia.“ Môžeme pritom povedať, že sa jej to podarilo. Ahrendtsová totiž behom svojho pôsobenia v Burberry dokázala spraviť revolúciu, čo sa týka predajov v jej obchodoch. Produkty v nich totiž obsahujú RFID čipy, ktoré sa aktivujú už v momente, keď si zákazník chce vyskúšať daný produkt. Na neďalekej obrazovke sa objavia informácie všetky potrebné informácie o produkte a nechýbajú ani fotografie. Práve preto by mohla priniesť ďalšiu revolúciu v nákupnej skúsenosti v obchodoch Apple Store. A stačilo by, keby sa jej do rúk dostali hodinky iWatch. Práve tie v kombinácii so systémom iBeacon by dokázali predviesť budúcnosť, vďaka ktorej by mohli byť predajne Apple Store ešte rýchlejšie ako dnes a mohli by sa zvýšiť aj predaje.

Ahrendtsovú si dokonca niektorí vedia prirovnať k Stevu Jobsovi v ženskom tele. Podobne ako Jobs, aj ona má veľký cit pre dizajn a očakáva sa, že aj ona bude mať vplyv na dizajn produktov spoločnosti Apple. Jej spolupráca s Jonym Ivom nebude žiadnym prekvapením a pretože dizajn je vec, ktorá odlišuje Apple od ostatných, podaktorí fanúšikovia ju už teraz vyhlasujú za CEO spoločnosti Apple. A ak by aj bola, o úspechu by nehovorila v jednotnom, ale v množnom čísle. Už v Burberry prezentovala, že si je kolaborácie pracovníkov vedomá a aj preto používala slovo „Ja“ a jeho iterácie len veľmi ojedinele. V Appli ju pritom čaká veľmi ťažká práca. Tlak v Cupertine na ňu bude ešte silnejší ako v jej Londýnskej kancelárii. Čaká ju totiž ešte veľa práce, ktorou zlepší nákupnú skúsenosť u Apple.

Jedným zo základných krokov bude zrejme zjednotenie online a osobného nákupu. Náznaky blížiaceho sa zjednotenia môžu byť vidno už teraz pri Apple Store aplikácií, ako aj pri verzii pre iPad. Ďalej budeme môcť očakávať otvorenie množstva nových obchodov Apple Store po celom svete, predovšetkým však v Číne. V krajine sa nachádza až 15 miest s počtom obyvateľov nad 5 miliónov, pričom Apple mal už v roku 2011 v pláne otvoriť 25 obchodov. Do dnešného dňa ich však otvoril len 9. Možno to bude práve Angela Ahrendts, ktorej v budúcnosti budeme vďačiť za to, že sa aj v ČR a na Slovensku otvorí prvý oficiálny kamenný Apple Store. Ďalšia vec, ktorú Angela zrejme predvedie, je zjednodušený prístup pre turistov, napríklad pre Číňanov. Burberry totiž pri svojich finančných výsledkoch zaznamenalo, že turisti z Číny utratia v zahraničných obchodoch Burberry 10-násobne viac ako vo svojej domovine, kde sa už teraz nachádza 71 obchodov. Práve preto sa postarala o to, že až 30% všetkých pracovníkov Burberry v parížskych obchodoch sú Číňania, ktorí ovládajú mandarínčinu.

Nakoniec smieme očakávať veľkú motiváciu pre zamestnancov obchodu. Angela rada komunikuje s personálom obchodov a preto je veľmi pravdepodobné, že bude s pracovníkmi pravidelne komunikovať, či už vo forme videohovoru alebo e-mailu. Práve v Burberry tomu tak bolo každý týždeň a mnohokrát sa postarala o to, že oznámila pracovníkom zaujímavé a dôležité informácie skôr, než noviny. Nechýbala ani motivácia do práce: „Mohla by som vás o niečo požiadať? O jeden extra rozhovor so zákazníkom? Pretože ak to spravíte, vyhráme na plnej čiare!“ Práve niečo takéto by mohli od Angely očakávať zamestnanci Apple Store, ktorých je dnes viac ako 30 000.

Fast Company spomína aj jeden zážitok zamestnancov Apple z roku 2004, kedy Steve Jobs zúril kvôli dizajnu obchodu Apple Store. Spoločnosť vtedy pripravovala svoj hlavný kamenný obchod v Chicagu, pričom vonkajšia stena pozostávala z vápenca z Indiany. Jobs si vtedy vypýtal vedro naplnené vodou a keď ho dostal, z celej sily ho hodil do kameňa. Ako ale tvrdí Tim Kobe, Steve to nespravil zo zúrivosti. Chcel tým ukázať, ako majú vnímať značku, akou Apple je. Chcel tým naznačiť, že dizajnérsky tím z Kalifornie vôbec nemyslel na to, ako bude tento materiál vyzerať v Illinoise, kde sú dažde prakticky na dennom poriadku.

angela-ahrendts
*Zdroj: Fast Company

Dnes nejčtenější

.