Zavřít reklamu

Apple je známý tím, že jeho produkty nepatří zrovna mezi ty nejlevnější na trhu a informace o 50% marži, které každé tři měsíce slýcháme při oznámení finančních výsledků společnosti, pak uživatele řešící cenu každého produktu jistě nepotěší. Často se tak fanoušci společnosti Apple a jejích produktů stávají terčem kritiky ostatních za to, že si kupují předražené produkty, které nemají ani zdaleka hodnotu ceny, za kterou se prodávají. Ne jinak tomu bylo také v diskusích pod články o novém Mac Pro, který Apple začal prodávat v posledních dnech roku 2013.

Jako prvním došla trpělivost redaktorům serveru zive.cz, kteří se rozhodli spočítat, na kolik by vyšel počítač se stejnými parametry, které nabízí Mac Pro, pokud byste si jej postavili sami, přímo z komponentů. Hned na úvod však v jejich článku zjistíte, že sestavit počítač který by se rozměrově, natož pak designově alespoň částečně přiblížil Mac Pro zkrátka není možné. Zdroj s podobnou velikostí nebo case do které všechny komponenty vlezou a přitom není 4x větší než Mac Pro nelze koupit, zkrátka se podobné věci neprodávají a Apple si je nechává dělat na míru. Redakce se tedy rozhodla vykašlat na nějaký design a pokusila se postavit počítač, který by byl zhruba stejný alespoň parametrově.

I zde se však objevil problém a to ten, že není možné postavit v současné době počítač s Thunderbolt portem 2, který by byl tak výkonný jako ten, kterým disponuje Mac Pro. Pokud tedy i z tohoto nároku slevíte, postavíte parametrově podobný počítač jako je Mac Pro v základní variantě za cenu 67 600 Kč a jak sama redakce upozorňuje, v této ceně není skříň, kterou zkrátka není možné sehnat takovou, aby se alespoň podobala velikostí té, kterou používá Apple. Cena Mac Pro je pak na Apple.cz stanovena na částku 74 990Kč. Kvalitní skříň pak stojí alespoň tři tisíce korun, takže počítač, který si sami sestavíte a budete muset připočítat také čas, který jeho stavbě a objednávání komponent věnujete, vás ve výsledku vyjde na 70 600Kč. V momentě, kdy se rozhodnete poskládat dražší variantu Mac Pro, kterou Apple.cz nabízí za 99 990Kč, zjistíte, že pokud si podobný počítač postavíte sami, pak bude stát 98 600Kč bez bedny. Tedy i s bednou vás vyjde dráž, než Mac Pro.

Jak jsou na tom sestavy?
Jistě vás napadlo, že zive.cz vychází z maloobchodních cen a to včetně DPH, což je pravda. Také je pravdou to, že redakce neměla možnost zjistit, za jaké ceny nakupuje komponenty sám Apple, který pochopitelně získává množstevní slevy od všech výrobců, od kterých produkty nakupuje. Pojďme se tedy podívat na to, jak si Mac Pro vede v porovnání s počítači, které jsou již sestavené a dosahují podobného výkonu a parametrů. Jejich výrobci mají stejné možnosti sehnat komponenty bez DPH a za velkoobchodní ceny, včetně množstevní slevy. I zde se však setkáme s tím, že počítače ostatních výrobců jsou 4x těžší a jejich rozměry jsou více než trojnásobné, oproti Mac Pro, nám však jde nyní jen o komponenty.

Srovnatelných sestav na trhu mnoho nenajdete, nejvíce pak odpovídají parametrům Mac Pro pouze dvě, HP Z420 a Lenovo ThinkStation S30. Všechny tři sestavy pak nabízí zcela stejný procesor, RAM se liší pouze tím, že ThinkStation nabízí frekvenci RAM 1600Mhz a Z420 i Mac Pro 1866Mhz. Diskově pak ThinkStation nabízí pouze 128GB SSD disk, zatím co Mac Pro a Z420 nabízí 256GB. Mac Pro jako jediný nabízí pouze 2GB grafické paměti, zatím co Z420 nabízí 4GB a a ThinkStation nabízí 3GB. Ani jeden počítač nenabízí tolik Thunderbolt 2 portů jako Mac Pro a ThingStation nenabízí dokonce žádný. Oba dva konkurenční počítače nabízí tří letou záruku, proto redakce serveru anandtech připočítala k ceně Mac Pro také Apple Care záruku rozšiřující běžnou záruku na tři roky a konečná cena základního modelu Mac Pro tak vyšla na 3248$. Cena za HP Z420 je přitom 4490$ a cena za Lenovo ThinkStation S30 je stanovena na 4373$.

macpropricingcomparison

HP Z420

HP_z420

Lenovo Thinkstation S30

lenovo-thinkstation-s30-00

Apple Mac Pro

Mac_Pro

*Zdroj: anandtech.com, zive.cz

Dnes nejčtenější

.