Zavřít reklamu

Rok 2014 ešte len začína, no podľa doterajších správ to vyzerá, že nás čaká skutočne bohatý rok. Spoločnosť by okrem bežných hardvérových aktualizácií mala predstaviť aj niektoré úplne nové produkty, ktorými získa nových zákazníkov. Pretože je správ veľa a ani my v redakcii niektorým správam neveríme, rozhodli sme sa, že každý z nás napíše svoj vlastný zoznam vecí, ktoré od Apple očakáva v tomto roku. Je pritom nutné poznamenať, že zoznam neobsahuje žiadne nereálne produkty, ale opiera sa o fakty a správy, ktoré sa objavili v priebehu minulého roku.

Zoznam očakávaní som sa v tomto prípade rozhodol zoradiť podľa vrchného menu na stránke spoločnosti Apple. Produkty tak nie sú zoradené podľa očakávaného dátumu vydania, čo však neznamená, že ich v tomto článku nespomeniem. Dá sa tak povedať, že produkty budú zoradené podľa kategórií Mac, iPod, iPhone, iPad a nakoniec zoznam iných produktov.

MacBook Air – Spoločnosť v budúcom roku môže, ale aj nemusí predstaviť dve veľkostné verzie. Pokiaľ sú totiž špekulácie o väčšom iPade pravdivé, existuje šanca, že Apple zo svojej ponuky vyradí 11-palcový model Air a nahradí ho 12.2-palcovým iPadom. Osobne však aj naďalej verím v budúcnosť 13-palcového modelu, ktorý je síce drahší, na druhú stranu dnes ponúka rovnaký hardvér ako menší model. S vysokou pravdepodobnosťou sa stretneme s procesormi Intel Broadwell, ktoré sú vyrábané úspornejším 14-nm procesom a ponúknu až o 30% vyšší výkon ako čipy Haswell. Môžeme tak očakávať niektorý z nasledujúcich scenárov: 1) Môžeme očakávať iba hardvérovú aktualizáciu bez vizuálnych zmien. 2) Môžeme očakávať tenší model MacBook Air s rovnakou výdržou batérie. 3) Môžeme očakávať Retina displej. Osobne vsádzam na niektorý z prvých dvoch scenárov, človek však nikdy nevie. Prečo ale očakávam ešte tenší model? V budúcom roku sa totiž začnú vyrábať prvé zariadenia s obojstranným USB 3.1 konektorom a Apple by mohol uviesť práve jedno z takých zariadení. Apple by samozrejme mohol predávať redukciu z nového na starý USB konektor. Ostatné parametre očakávam nezmenené – 4 GB RAM a 128 GB PCIe Flash úložisko. Ako inak, Apple by mohol tento prístroj predstaviť na WWDC.

overview_gallery_everyday
MacBook Pro – Životná púť klasického MacBooku Pro je u konca. Vzhľadom k pomaly klesajúcej výrobnej cene Retina displejov očakávame, že Apple budúci rok predstaví line-up pozostávajúci iba z verzii s Retina displejom. Okrem hardvérovej aktualizácie preto očakávame, že sa cena MacBooku Pro s Retina displejom zníži o ďalších 100 dolárov. Už budúci rok by sme tak v predaji mohli uvidieť Retina MBP za 1199€, ktorý by disponoval dvojjadrovým procesorom Intel Broadwell, 128GB PCIe Flash úložiskom a 4GB RAM. Za model s 8GB RAM a 256GB Flash užívatelia zaplatia 1399€ a za model s výkonnejším procesorom zaplatia 1699€. Taktiež očakávame, že Apple mierne zníži cenu 15″ modelov, kde tentoraz očakávam, že by sa na trhu mohol objaviť aj lacnejší variant za 1799€. Treba však počítať s kompromismi a tento model neposkytne používateľom taký výkon, ako modely za 1999 a 2599€. Apple zrejme predstaví nový MacBook Pro na jeseň/podzim.

overview_hero
Mac mini – Osobne očakávam, že v prípade nového Macu mini sa máme na čo tešiť. Spoločnosť totiž tento rok úplne vynechala hardvérovú aktualizáciu a tak zastávam názor, že sa v budúcom roku dočkáme úplne nového modelu, ktorý môže, ale aj nemusí priniesť nový dizajn. Konieckoncov v posledných dvoch rokoch Apple zmenil dizajn ostatných dvoch desktopov a tak je celkom reálna šanca, že to isté učiní aj v prípade Mac mini. Nedovolím si síce predpovedať, ako bude nový mini vyzerať, na druhú stranu všetci vieme, že nový dizajn bude menší a ľahší ako predchodca. Tomu samozrejme odpovedá železo vnútri počítaču. Očakávam, že okrem procesoru Intel Broadwell, sa pri základnej konfigurácii stretneme s 4GB RAM a novým typom úložiska. HDD vystrieda novšie PCIe SSD úložisko, ktoré bude rýchlejšie, ale na druhú stranu bude mať menšiu kapacitu. Najlacnejší model tak zrejme obsahuje 128GB Flash, zatiaľ čo drahšie modely ponúknu 256 alebo 512GB Flash úložisko. Taktiež je možné, že Apple znemožní používateľom namontovať ďalší pevný disk. Apple zrejme predstaví nový Mac mini na jeseň/podzim 2013 a nevylučujem, že pôjde o druhý Mac, ktorý sa bude vyrábať na území USA.

mac-mini-slim-concept-2
iMac – Tu by som očakával iba hardvérovú aktualizáciu. Samozrejme treba očakávať procesor Intel Broadwell a operačnou pamäťou 8GB RAM v základe. Prístroj si ponechá všetky ostatné vlastnosti, no v predaji sa môže objaviť aj základná verzia s Flash úložiskom. Retina displej neočakávam, a aj keby, cena najlacnejšieho modelu by začínala na úrovni minimálne 1 800€.

Mac Pro – Môj názor je ten, že existuje 50% šanca, že Apple uvedie nový model. Ak by sa tak však stalo, netreba očakávať nižšiu cenu, ale nový hardvér. Ten sa bude týkať procesoru a grafickej karty, osobne však nemôžem povedať, pre akú grafiku sa Apple v roku 2014 rozhodne.

Apple Thunderbolt 2 Display – Apple už pri predstavení nového Mac Pro potvrdil, že prístroj podporuje technológiu Thunderbolt 2. V kombinácii s hardvérom, aký Mac Pro ponúka, majú používatelia možnosť narábať až s tromi 4K displejmi naraz. Práve preto si myslím, že Apple v budúcom roku predstaví aj svoj vlastný 4K displej, ktorý bude predávať miesto 4K monitoru od Sharpu. Či bude cena displeja prijateľná, je otázkou času a marže.

Apple LED CInema thunderbolt

Dnes nejčtenější

.