Zavřít reklamu

CTIA dnes na svojom webe zverejnila dohodu medzi piatimi najväčšími americkými operátormi, podľa ktorej by sa mal zjednodušiť proces odblokovania zariadení a ich prenosu k iným operátorom. To však ešte stále neznamená, že operátori kompletne zrušia blokovanie telefónov na konkrétne siete, keďže sa určité prístroje aj naďalej líšia podporou pásem, podobne ako je tomu aj pri iPhone 4 a iPhone 5. Dohoda sa týka operátorov AT&T, Sprint, T-Mobile USA, Verizon Wireless a U.S. Cellular.

Odblokovaný telefón preto nemusí mať všetky požadované vlastnosti u všetkých operátorov, čo môže znamenať, že zatiaľ čo u jedného operátora môže byť telefón schopný telefonovania aj prenosu dát, u iného operátora môže fungovať iba jedna z dvoch možností kvôli odlišným pásmám. Práve kvôli týmto potenciálnym odlišnostiam operátori môžu žiadosť o odblokovanie telefónu zamietnuť, žiadateľom však musia udať dôvody, prečo ich žiadosti zamietli. Rovnako majú právo zamietnuť žiadosť vtedy, keď sa domnievajú, že osoba žiada odblokovanie kradnutého telefónu či odblokovanie za účelom podvodu.

Operátori zároveň musia na svojich weboch zverejniť zrozumiteľné informácie týkajúce sa odblokovania zariadení a rovnako majú zákazníkom už pri kúpe zariadenia oznámiť, či je možné tento prístroj odblokovať a to bezplatne. Proces by nemal trvať viac ako 2 pracovné dni a ak trvá, musia na to upozorniť zákazníkov. V prípade, že sa odblokovania telefónu domáha zákazník, ktorý predtým nevyužíval služby daného operátora, operátor má právo na spoplatnené odblokovanie zariadenia. V prípade zariadení, ktoré boli kúpené na zmluvu, by mal operátor odblokovať tieto prístroje v priebehu jedného roka od počiatočnej aktivácie zariadenia. Taktiež smú akceptovať žiadosť o odblokovanie zariadenia od vojakov po tom, ako sa preukážu potrebnými dokumentami. Operátori sú povinní akceptovať a dodržať tieto zmeny v priebehu 12 mesiacov od schválenia.

unlocked
*Zdroj: CTIA.org

Dnes nejčtenější

.