Zavřít reklamu

Spoločnosť Apple dnes získala ďalší z patentov, ktoré sa týkajú flexibilných displejov. To by však už nebolo nič neobvyklé, keby sa tentoraz netýkalo o spôsob, akým by spoločnosť dokázala vytvárať ohybné či ohnuté displeje pomocou svojho vlastného výrobného procesu. Práve ten spoločnosť opisuje vo svojom najnovšom patente, ktorý nesie pomenovanie „Curved touch sensor“, teda „Ohnutý dotykový senzor“. Technológia Applu je navrhnutá tak, aby boli takto ohnuté displeje presné a bez chýb spôsobených ohnutím displeju.

V čom sa však technológia Applu líši od technológií, ktoré už dnes prezentuje na svojich prístrojoch Samsung a LG? Podľa Applu jeho konkurenti síce dokážu vytvoriť funkčnú technológiu, na druhú stranu ju nedokážu vytvoriť tak tenkú, ako to požaduje Apple. Vzhľadom k tomuto požiadavku je veľmi možné, že sa Apple touto technológiou zaoberá intenzívne a pravdepodobne ju chce použiť u niektorého zo svojich budúcich zariadení. Práve v snahe o vytvorenie tenkého a funkčného ohnutého displeju je potrebné udržovať relatívne nízku teplotu behom výrobného procesu, ktorý zahŕňa žíhanie a žeravenie. Ostatní výrobcovia sa pritom podľa neho zrejme preferujú vysoké teploty, čo je výhodné predovšetkým pri výrobe displejov s veľmi vysokým rozlíšením.

ohnuty-displej

Apple v patentovanom procese využíva tenký vodivý film, aj keď dnes rozšírenejšou technológiou je použitie ohybného substrátu. Plochý panel sa behom procesu postupne ohrieva, čoho výsledkom bude ohnutý dotykový senzor bez akýchkoľvek nežiadaných deformácií. Ohnutý senzor je navyše plne prispôsobený vonkajšiemu sklíčku zariadenia a tak je vylúčená možnosť, že by došlo k degradovaniu užívateľskej skúsenosti. Displeje, ktoré nie sú vyrobené za pomoci tejto technológie, môžu trpieť problémami s interakciou, keďže digitizér sa môže v niektorých oblastiach nachádzať ďalej od vonkajšieho sklíčka, vďaka čomu nemusí zaznamenať požadovaný dotyk. Technológiu je možné uplatniť na rôzne druhy ohnutých displejov, bez ohľadu na to či by šlo o vlnkovaný displej alebo displej, ktorý je jednoducho ohnutý v určitom bode. Spoločnosť sa zaoberá patentom zjavne dlhšiu dobu, keďže k jeho prihláseniu došlo už v novembri/listopadu 2010. Apple už v minulosti získal patent na dizajn zariadenia, ktoré by mohlo používať ohnutý displej. Dizajn zariadenia je skutočne zaujímavý a môžete ho vidieť nižšie.

Konkurencia však tiež nespí a zatiaľ čo Samsung Galaxy Round už je zopár týždňov v obehu, Samsung chce svoje skúsenosti s výrobou ohybných a ohnutých displejov uplatniť aj u budúcich zariadení, medzi ktoré môže patriť prémiový kovový model Samsung Galaxy S5niekoľko budúcoročných tabletov.

iphone_wraparound_display_1
*Zdroj: FreePatentsOnline

Dnes nejčtenější

.