Zavřít reklamu

Qualcomm na jednu stranu kritizuje nové technológie Applu, na druhú stranu na nich začína stavať svoj vlastný biznis. Nie je to tak dávno, čo sa americký výrobca polovodičov vyjadril, že 64-bitový mobilný procesor nie je nič viac ako obyčajný marketingový nástroj, a už dnes on sám predstavil svoj vlastný 64-bitový procesor. Ten od Qualcommu však nie je záležitosťou high-end segmentu, ale lacnejšieho mid-tier segmentu, v akom dnes nájdeme Nokiu Lumia 625 či Samsung Galaxy S4 mini.

Výrobou 64-bitových procesorov to však nekončí a Qualcomm dnes zahájil predaj svojich vlastných Bluetooth vysielačov Gimbal, ktoré fungujú prakticky na princípe technológie Apple iBeacon. Podobne ako technológia, ktorú uviedol Apple súčasne s iOS 7, aj Gimbal využíva rozhranie Bluetooth LE, teda Bluetooth 4.0, ktoré bude slúžiť pre potreby aplikácií z iOS App Store a Google Play. Pretože obe technológie využívajú Bluetooth, obe dokážu pomerne presne detegovať polohu užívateľa v interiéri a exteriéri a tomu prispôsobujú svoju činnosť, či už ide o odosielanie informácií o prehliadanom produkte alebo o oznámení, že v danom obchode prebiehajú významné zľavy na vybraný tovar.

apple_store_app_ibeacon2-800x467

Gimbal sa však od iBeacon predsa len odlišuje dvomi vlastnosťami. Prvou vlastnosťou je to, že aj keď Gimbal už natívne podporuje iOS, využíva svoje vlastné SDK, ktoré musia vývojári aplikácií implementovať do svojho softvéru. Pozitívnejšou vlastnosťou pre tých, ktorí sa rozhodujú medzi použitím Gimbal alebo iBeacon vo svojich priestoroch, je nižšia cena. Kým cena systémov iBeacon predstavuje približne 100 dolárov za 3 kusy, podobné riešenie od Qualcommu je dostupné v dvoch verziách s cenou minimálne 5 alebo 10 dolárov. Za 5 dolárov si môžu záujemcovia zakúpiť menší vysielač Series 10, zatiaľ čo za 10 dolárov si môžu zakúpiť väčší model Series 20.

Aj keď sa jedná o nepochybne zaujímavú technológiu, ktorú Apple predviedol, je viac než viditeľné, že si táto technológia dokáže nájsť uplatnenie v lacnejších obchodoch alebo v supermarketoch. Je totiž len nemožné, aby sa takéto vysielače nachádzali v obchodoch, ktoré ponúkajú luxusný tovar od prestížnych módnych značiek. Svoju kritiku voči technológii iBeacon už vyjadril aj analytik spoločnosti ISI, Brian Marshall, podľa ktorého má technológia ešte čo doháňať. Už dnes sa však technológia nachádza vo viac ako 250 obchodoch Apple Retail Store v USA, ako aj v obchodnom dome Macy’s.

*Zdroj: Qualcomm

Dnes nejčtenější

.