Zavřít reklamu

Keď Apple vyvinul technológiu iBeacon a prvé predajne ju začali využívať, zrejme nikto nečakal to, čo so systémom spravila spoločnosť Exact Editions. Jedná sa o britské vydavateľstvo, ktoré sa vďaka technológii iBeacon pokúša rozšíriť čitateľnosť a popularitu svojich publikácií, medzi ktoré patria napríklad magazíny Wire, Popshot Magazine, Grand Designs a mnohé ďalšie. Spoločnosť využije technológiu v niektorých baroch a kaviarňach, kde majitelia iOS zariadení získajú už po vstupe do obchodu neobmedzený prístup ku všetkým publikáciám, bez toho aby si museli publikácie zakúpiť.

Podľa vydavateľstva sa jedná o spôsob, ktorým by mohli rozšíriť do povedomia ľudí to, že vydavateľstvo predáva svoje magazíny aj v online podobe, na čo ich samozrejme upozorní. Pokiaľ totiž zákazníci opustia bar, mali by dostať upozornenie o tom, že si môžu jednotlivé časopisy predplatiť aj v digitálnej podobe, pričom sa tieto magazíny nainštalujú do aplikácie Newsstand na zariadeniach používateľov. K ďalšiemu návrhu, ktorý sa objavuje vrámci programu ByPlace, patrí napríklad nasadenie iBeacon systémov do čakární u doktorov, kde by mohli mať pacienti okamžitý bezplatný prístup k najnovším publikáciám v digitálnej podobe a nemuseli tak čítať čísla, ktoré svojim vekom siahajú k dátumu založenia Slovenskej Republiky. Každý bar bude mať k dispozícii iné čísla, čo potvrdil vedúci Daniel Hodgkin z vydavateľstva Exact Editions: „Pretože sa jedná o úplne novú technológiu, Bar Kick v Londýnskej štvrti Shoreditch je prvým miestom, v ktorom ju prezentujeme. Pokiaľ ste v tomto bare, budete mať k dispozícii futbalový časopis When Saturday Comes a módno-kultúrny časopis Dazed & Confused.“

Okrem toho, že sú publikácie ponúkané v digitálnej podobe, už od začiatku tohto roka si môžu záujemcovia čítať fyzické časopisy vo vybraných baroch, musia ich však poctivo vrátiť naspäť. V prípade digitálnych časopisov funguje požičiavanie časopisov užívateľom tak, že si musia bary zaplatiť predplatné, vrámci ktorého následne poskytujú obsah zákazníkom, ktorí majú zariadenie s Bluetooth 4.0 a majú prístup k Newsstand, ktoré je momentálne dostupné iba na iOS. To sa ale do budúcna môže zmeniť, keďže Google plánuje v dohľadnej dobe spustiť podobnú službu s identickým názvom na platforme Android. Technológia iBeacon, ktorú vyvinul Apple, je kompatibilná so zariadeniami, ktoré využívajú operačný systém iOS 7, Android 4.3 „Jelly Bean“ a všetky novšie verzie.

exact-ipad
*Zdroj: TechCrunch

Dnes nejčtenější

.