Zavřít reklamu

Radosť, akú dokázal Apple pričarovať užívateľom po predstavení obojstranného konektoru Lightning, nenechala nečinných ani autorov technológie USB a práve tí dnes oznámili, že ďalšia revízia konektoru pre USB 3.1 nás zbaví nutnosti pripojiť USB zariadenia „správnou“ stranou. Jedná sa o krok, ktorý som osobne očakával už dlhší čas, keďže sa mi veľakrát stane, že nepripojím USB zariadenie k počítaču na prvý pokus a musím tak kábel otočiť na druhú stranu.

Nový konektor nesie pomenovanie Typ C a je vytvorený na základe existujúcich technológií USB 3.1 a USB 2.0, ktorá nás sprevádza už 13 rokov a sprevádza nás dodnes. Hlavnou vlastnosťou nového konektoru bude možnosť vytvárať tenšie USB zariadenia, keďže dizajn nového konektoru ho umožnil stenčiť natoľko, že svojimi rozmermi odpovedá štandardu USB 2.0 Micro-B. Nový konektor sa dostane do obehu už v polovici budúceho roku a na úvod bude kompatibilný so zariadeniami, ktoré využívajú USB 3.1 s prenosovou rýchlosťou 10 Gbps. Hlavnou výhodou tohto portu je predovšetkým jeho obojstrannosť, vďaka čomu už nebude nikdy viac potrebné riešiť, ktorou stranou treba zapojiť kábel do počítača. Konektor je navrhnutý tak, aby bol v budúcnosti škálovateľný, čo sa bude mimo iného týkať aj nabíjania.

USB-lightning

Spoločnosť však upozorňuje, že nový typ konektoru nie je kompatibilný so starými a preto bude do budúcna potrebné dokúpiť si redukcie, ktoré zabezpečia úplnú kompatibilitu medzi USB Type-C a doteraz existujúcimi Type-A, Type-B a Micro-B. Brad Saunders tvrdí, že organizácia si je plne vedomá toho, že USB je najrozšírenejším a najpopulárnejším konektorom súčasnosti, no aj tento konektor sa musí vyvíjať vpred, aby držal krok s dobou, najmä ak ide o neustále zmenšujúce sa rozmery zariadení. O nový typ konektoru prejavil záujem aj Intel, ktorý na ňom chce postaviť úplne novú super-tenkú kategóriu zariadení, od telefónov cez notebooky až po desktop.

usb_micro
*Zdroj: USB.org

Dnes nejčtenější

.