Zavřít reklamu

Společnost Apple získala patent na systém, který umožňuje osobním zařízením jako je Mac nebo iPhone detekovat obličej, rozpoznat jej a také díky němu ovládat základní funkce počítače. Rozpoznání obličeje pak slouží zejména k bezpečnostním účelům, kdy dokáže počítač nebo iOS zařízení poskytnout přístup pouze tomu uživateli, jehož obličej rozpozná. Stejně tak je možné nechat se automaticky přihlásit ke svému účtu i na počítačích, kde je více uživatelských účtů bez nutnosti zadávat heslo.

Patent, který společnost Apple podala již v roce 2008 popisují inženýři Applu jako interakci mezi uživatelem a elektronikou, díky které nemusí počítač obtěžovat uživatele zadáním hesla a zároveň umožňuje uzamknout počítač kdykoli, kdy od něho uživatel odejde a okamžitě jej odemknout v momentě, kdy dosedne na židli před počítačem. Počítač je tedy chráněn i v momentě, kdy uživatel například pouze odchází na záchod a často se stává, že v také v situaci zapomene zamknout OS X nebo jej záměrně nezamyká, aby nemusel opětovně zadávat heslo.

Samotné zařízení pak dokáže rozeznat uživatele pomocí snímačů, tedy pomocí kamer a jeho tvář porovnat s tváří oprávněného uživatele, která je uložena v zašifrované podobě přímo v daném zařízení. V momentě, kdy je zjištěno že uživatel který například v daný moment drží v ruce iPad a hraje na něm hru není oprávněným uživatelem, který má přístup také k mailům, mail se mu nezobrazí a ani nebude upozorněn pomocí notifikace na to, že mail byl doručen. Uživatel tak jednak není obtěžován informacemi o věcech ke kterým stejně nemá přístup, ale navíc se samotný majitel zařízení nemusí obávat půjčit jej například svým dětem. Samozřejmě není nikde dáno, že Apple tento patent někdy využije, ovšem jedná se o jednu z věcí, která by skutečně mohla uživatelům usnadnit život a být například takovým Touch ID pro počítače Mac.

 

apple_face_detection_flow

Dnes nejčtenější

.