Zavřít reklamu

Pokud vyrazíte do baru s tím, že o vás nejbližší tři dny nebude ani vidu ani slechu, pak si iPhone raději nechte doma, pokud však chcete takříkajíc na skleničku, ale domů se vám nechce taxíkem, ale vlastním vozem, jistě oceníte aplikaci Alkoholmetr. Ta vychází z poměrně jednoduchého principu, kde na základě vašeho věku, pohlaví a váhy vypočítá, za jakou dobu po jakém množství konkrétních drinků budete opět mít možnost usednout za volant. Pojďme se podívat na to, co nám aplikace Alkoholmetr nabízí.

Hned po spuštění je nutné potvrdit, že veškeré hodnoty v aplikaci jsou pouze orientační a není možné se při silniční kontrole odvolávat na fakt, že vám aplikace řekla, že již můžete vyrazit na vozovku. Poté vyberete jméno uživatele, jeho věk, váhu a také pohlaví. Tyto aspekty mají totiž největší vliv na dobu, po kterou na vás působí alkohol a také na rychlost, s jakou se opijete. Nyní již jen stačí přejít k baru a navolit drinky, které budou vládnout následujícím hodinám. Na výběr je celkem šest kategorií, mezi které patří: panáky, piva, míchané drinky, bílá vína, červená vína a nealkoholické nápoje. Nechybí však ani možnost přidat si vlastní drink.

Jakmile si vyberete co budete pít, zobrazí se drinky na virtuální baru a pak již jen stačí jednoduchým dotykem na drink připsat na váš účet další čárku. V pravém dolním rohu pak vidíte, kolik promile máte v krvi a jak dlouho bude trvat než vystřízlivíte, tedy lépe řečeno do kdy budete střízlivět. Samotná animace baru je na první pohled líbivá a samozřejmě upoutá také vizualizace postavičky, která se s přibývajícími promile mění. Jakmile dopijete, zobrazí se přehled na kterém vidíte co jste vše požili, kdy jste s pitím začali a kdy skončili a také čas, za který vystřízlivíte.

IMG_6317
IMG_6313

Osobně alkoholu příliš neholduji, ale i tak mi připadá počet drinků v nabídce poměrně omezený, sice máte možnost zvolit, že pijete panáky rumu, ale již chybí možnost zvolit také jeho konkrétní značku nebo druh, což má samozřejmě vliv na alkohol v krvi. Počet míchaných drinků je pak omezen na pouhé čtyři, zde by mohli autoři ještě pár dalších určitě přidat. Vývojáři na to však šli poměrně chytře a něž aby přidávali do aplikace tisíce míchaných drinků, přidají postupně ty, které si přidá největší počet uživatelů. Aplikace totiž umožňuje přidávat vlastní drinky a to včetně těch míchaných. Poměrně nemotorné je však menu, ve kterém volíte váš věk a váhu, omlouvá jej snad jen fakt, že pokud v drtivé většině případů údaje jednou nastavíte a již je nebudete muset měnit, aplikace si je totiž samozřejmě pamatuje. Nastavování údajů je však skutečně boj s miniaturní stupnicí na které vybíráte věk a váhu, naštěstí je i zde možnost zadat přímo číslo a nepoužívat posuvník, to však mnoho uživatelů na první pohled nemusí napadnout.

IMG_6319
IMG_6318

Vizualizace baru je jak jsme již uvedl na skvělé a poměrně vtipné úrovni, jediné co bych však vytkl zde, je fakt že tlačítko pro přidání dalších drinků je skutečně velmi malé a obzvláště po nějakém tom panáku již můžete mít problém jej stlačit. Pokud tedy chcete mít přehled nad tím, kolik toho vypijete, máte možnost použít aplikaci Alkoholmetr, osobně mě však kromě výše uvedeného mrzí například absence nějakého přehledu, kdy by člověk okamžitě zjistil, kolik toho vypil za letošní rok a kolik dnů o sobě prakticky nevěděl. Alkoholmetr tedy skutečně plní jen to základní, bez jakékoli přidané hodnoty, tedy snad kromě povedené vizualizace.

IMG_6316
IMG_6315

Dnes nejčtenější

.