Zavřít reklamu

O síle obchodů Apple Store jsme měli možnost se v minulosti již několikrát přesvědčit u příležitosti, kdy se Apple Store obchody staly nejúspěšnější prodejnou na světě, co se týká poměru zisku na jeden čtvereční metr. Nyní však přichází další průzkum, podle kterého Apple Store prodejny a Apple.com prodají jeden z deseti chytrých telefonů v USA. Toto číslo zní zcela neuvěřitelně pokud si uvědomíme, že Apple prodává ve svých prodejnách pouze iPhone, který je navíc možné získat také v dalších prodejnách nebo přímo u operátorů. Mezi každými deseti prodanými smartphony v USA je průměrně jeden telefon iPhone prodaný přímo v prodejně Apple Store nebo přes Apple.com.

Prodejny Apple Store pak tvoří 25% podíl na trhu v USA mezi všemi prodejnami kde je možné iPhone koupit. Čtvrtina všech telefonů iPhone, která se prodá na území USA se prodá přímo v prodejně společnosti Apple nebo na jejím webovém obchodě. Samotný Apple tak sice na prodejce často působí poměrně arogantním dojmem a diktuje podmínky, ovšem na druhou stranu má v rukou velmi silný argument, který zní: „Až prodáte víc než my, pak můžeme začít vyjednávat“. Pro samotný Apple je tento stav navíc zcela ideální, telefony totiž prodává za plnou cenu bez slev, které poskytuje prodejcům.

Co se dalších prodejců týká tak 21% všech prodaných telefonů iPhone tvoří operátor AT & T, který následuje další operátor Verizon s 18% ze všech prodaných telefonů. Best Buy pak představuje dalších 12% v prodejích iPhone a zbývající procenta si dělí Target, Walmart a Costco. Apple tedy prodejce alespoň co se USA týká příliš nepotřebuje a tak se není čemu divit, že se často setkáváme s hlasy, které tvrdí, že Apple diktuje prodejcům skutečně velmi složité, až nesplnitelné podmínky proto, aby získali výhodný nákup telefonů nebo dalších produktů.

iphone5c-header

*Zdroj: allthingsd.com

Dnes nejčtenější

.