Zavřít reklamu

Napriek očakávaniam, že Apple bude prvý, kto odštartuje revolúciu v podobe iBeacon systému, nestalo sa tak a jeho vlastnú technológiu mu „vyfúkol“ svetoznámy obchod Macy’s. Ten vo svojich dvoch predajniach zaviedol podporu pre nový bezdrôtový systém spoločnosti Apple, pričom od zákazníkov so smartfónom vyžaduje, aby mali nainštalovanú aplikáciu Shopkick, ktorá je pripravená na využitie technológie iBeacon. Technológia je testovaná v predajni na Union Square v San Franciscu a tiež v historickej budove na Herald Square v New Yorku, kde sa prvýkrát otvorili dvere obchodu pred viac ako 110 rokmi.

Už dnes sa v dvoch predajniach Macy’s v USA objavia vysielače ShopBeacon, ktoré sú kompatibilné s aplikáciou Shopkick a dokážu užívateľom prezentovať rôzne produkty a informácie, ktoré sa daných produktov týkajú. Všetko samozrejme treba testovať a tak pobežia snímače zatiaľ len v uzavretom beta teste, pričom do niekoľkých týždňov budú sprístupnené všetkým návštevníkom. Že chce Apple so svojim systémom skutočne bojovať proti existujúcim technológiám, dokazuje aj zoznam podporovaných zariadení. iBeacon momentálne nepodporuje len zariadenia s iOS 7, ale tiež je plne kompatibilná so systémom Android 4.3 a novšími.

Obrovskou výhodou novej technológie je skutočnosť, že zákazníci už budú získavať informácie o zaujímavých produktoch v momente, keď okolo nich prejdú, no to nebude jediná funkcionalita. V budúcnosti by vám aplikácia pri prehliadaní zaujímavého produktu vedela povedať, koľko ste v obchode nazbierali bodov a podľa toho by vám vedela automaticky vypočítať, na akú zľavu máte nárok. Obchody spoločnosti Macy’s nie sú úplne prvé, ktoré začali využívať technológiu iBeacon, sú však prvé, ktoré ju využívajú v predajniach. Svoje využitie si technológia našiel v podnikateľskom inkubátore 1776 vo Washington DC, kde má na starosti zapínanie a vypínanie svetiel v miestnostiach, ako aj rozposielanie správ. Komerčné využitie technológie iBeacon bude aj záležitosťou ďalších predajní, s ktorými má Shopkick partnerstvo, teda sa s technológiou v budúcnosti stretnú aj zákazníci American Eagle, Best Buy, JCPenney, Target a ďalších, vďaka čomu existuje väčšia šanca, že sa podarí iBeacon presadiť.

Dnes nejčtenější

.