Zavřít reklamu

Sluchátka neodmyslitelně patří do života každého, kdo miluje hudbu, ovšem zároveň potřebuje buď nerušit své okolí jejím poslechem nebo naopak izolovat okolí, aby jej nerušilo během poslechu. K dispozici máme tisíce sluchátek od těch nejlevnějších, přes ty středně drahé až po sluchátka za desítky tisíc korun. My se dnes podíváme na sluchátka od mé oblíbené společnosti AKG, která vyrábí své produkty přímo v Rakousku a zakládá si nejen na skvělém zvuku, ale také na preciznosti, se kterou jsou veškerá sluchátka vyráběny. Pokud se pak podíváme na sluchátka od dvou tisíc korun výše, spojuje je u AKG jedno společné a tím je snaha o co nejčistší zvuk a přednes, který není ničím zkreslený. A přesně to splňují také AKG K 242 HD.

Sluchátka AKG K242 HD nabízí kompletně uzavřenou konstrukci, kdy celé vaše ucho pohltí jemný textilní polštářek. Obě sluchátka pak spojuje pevná konstrukce, ve kterou jsou vedeny kabely, na samotnou hlavu však doléhá pouze koženkový a velmi jemný popruh, který zaručuje, že se váha sluchátek, které jsou mimochodem velmi lehké a váží pouhých 240 gramů, rozloží po celém obvodu hlavy a tak vás nikde nic netlačí a zároveň neexistuje žádné místo, kde by jste sluchátka cítili jako těžké. Nošení je neskutečně pohodlné a pokud hledáte sluchátka, ve kterých dokážete poslouchat hudbu hodiny a hodiny, pak jsou K242 HD tím pravím společníkem, pro dlouhé zimní večery. Konstrukce je skutečně extrémně pohodlná a lehká, díky čemuž i ti, kterým běžně sluchátka vadí kvůli váze nebo tlaku na hlavu, budou jistě spokojeni.

Pohodlí vám pak dopřeje také tři metry dlouhý kabel zakončený standardním 3,5mm jack konektorem, na který je možné napojit také dodávanou redukci na 6,3mm zejména pro studiové využití. Kabel neobsahuje ovládání hlasitosti, což však u domácího použití, na které jsou sluchátka určena není stěžejní nedostatek a naopak někteří lidé raději preferují, když na kabelu nejsou žádné další zbytečnosti a stará se skutečně pouze o přenos signálu. Jedinou nevýhodou může být v parných dnech fakt, že materiál ze kterých jsou vyrobeny náušníky nedovolí vaší pokožce příliš dýchat a tak pokud máte tendenci k pocení, budou se vám při vyšších teplotách potit uši. Sluchátka jsou samozřejmě vyrobena v kvalitě, na kterou jsme u AKG zvyklí a tak nikde nic nevrže nebo tak podobně. Potěší pak také ohybnost náušníků, které skvěle padnou přímo na ucho, díky kloubu jenž obsahuje samotné zakončení hlavového mostíku.

akg_k_242_hd

Izolace od okolního zvuku není zřejmě až na takové úrovni, jakou od podobně konstruovaných sluchátek očekáváte, ovšem od drobnějších ruchů vás sluchátka ochrání a hudbu tak nemusíte poslouchat na hlasitost, která přeřve ve vedlejší místnosti si hrající děti, od těch vás odizoluje sama konstrukce, existují však mnohem lépe izolující sluchátka a pokud je pro vás stěžejní právě izolace od okolí, nebudou pro vás AKG K242 HD nejlepší volbou. Na druhou stranu se jedná o celkem logickou daň, kterou zaplatíte za velice pohodlnou konstrukci.

Když se bavíme o jakýchkoli AKG střední a vyšší třídy, bavíme se vždy o sluchátkách u kterých je důležité přemýšlet nejen nad formátem hudby, kterou přehráváte a volit FLAC nebo na Macu ideálně Apple Lossless, ale také nad tím z jakého zdroje zvuk pouštíte. Je skutečně znát zda přehráváte hudbu pouze z MacBooku nebo zda připojíte sluchátka na kvalitní zesilovač, ideálně pak samozřejmě přímo sluchátkový zesilovač. Pokud tedy chcete využít potenciál AK K242 HD naplno, zkuste se podívat také na nějaký zesilovač nebo v případě MacBooku například na externí zvukovou kartu.

Jako tradičně jsem testoval hudbu v Apple Lossless formátu od umělců jako je Pavol Hammel, Marián Varga, Deep Purple, Uriah Heep, Pink Floyd, Bob Dylan a dostalo se také na moderní hudbu od Lil Wayne, Rick Ross, Eminema a v neposlední řadě pak také na The Piano Guys. Například poslední zmiňovaní stojí na K242 skutečně za to a z poslechu budete nadšeni tak, jako kdybyste poslouchali na sluchátkách s cenou o jednu nulu vyšší. Celkový přednes je velmi kvalitní, čistý a ničím neovlivněný. Sluchátka nedávají přednost žádným tónům a snaží se hudbu reprodukovat v tom nejčistším slova smyslu, což se jim také daří. Ostatně se o vyrovnaný přenos celého spektra starají speciální Varimotion membrány, které vyvinulo právě AKG a společnost na ně vlastní patent. Ty propouští celé spektrum vyváženě. Jediné s čím zřejmě nebudete spokojeni mohou být basy, tedy mohou být obzvláště pro posluchače, kteří si na basovém projevu potrpí nedostatečné.

Osobně považuji K242 HD za skvělý poměr pohodlí, kvality přednesu a ceny. Za necelé 3500Kč máte možnost získat sluchátka, které snesete na uších během celého dne a zároveň vám dopřejí skutečně kvalitní přednes a čistotu zvuku. Zvuk je vyvážení bez preference jednotlivých částí spektra. Pokud tedy hledáte skutečně pohodlná sluchátka s kvalitním zvukem pro domácí poslech, jsou K242 HD těmi, na které se při výběru zaměřte.

  • AKG K242 HD si můžete zakoupit přímo zde.

Parametry

  • Typ circumaurální
  • Konstrukce polootevřená
  • Frekvenční rozsah 15 – 25000 Hz
  • Impedance 55 Ohm
  • Citlivost (SPL@1kHz, 1V RMS) 91 dB
  • Ovládání hlasitosti ne
  • Konektor 1x Jack 3.5 mm
  • Délka kabelu 3 m
  • Hmotnost 240 g
  • Obsah balení sluchátka, redukce Jack 6.3 mm
Image - K 242 (3D View on Black)-b2d5882a

Dnes nejčtenější

.