Zavřít reklamu

Retina displej je niečo, čo očakávalo od iPadu mini množstvo ľudí, či už spotrebiteľov alebo odborníkov. Práve Retina displej je zároveň niečo, čím dokáže Apple konkurovať ostatným zariadeniam, medzi ktoré patrí napríklad nový Google Nexus 7 či Amazon Kindle Fire HDX 8,9″. Práve kvalitu displejov u nového iPadu mini sa rozhodol už tradične otestovať a porovnať s konkurenciou odborník na displeje, Ray Soneira zo spoločnosti DisplayMate, no nezdá sa, že by s ním bol spokojný.

Pri porovnaní s Kindle Fire HDX 7″ a Google Nexus 7 sa nový iPad mini s Retina displejom usadil na treťom, poslednom mieste. Základným bodom sklamania je pritom menší farebný gamut v porovnaní so zvyšnými dvoma zariadeniami. Z hľadiska farebného gamutu prirovnáva Soneira displej k displeju na prvej generácii iPadu mini, teda ani teraz nedokáže displej od Applu spracovať toľko sRGB farieb, čo konkurencia. Konkrétne jeho displej dokáže spracovať len 63% všetkých farieb, ktoré dokážu spracovať displeje Kindle a Nexus 7, pričom sa kvalita farieb pohybuje na rovnakej úrovni ako na minuloročnom iPade mini, ako aj na iPade 2 z roku 2011. Soneira uvádza, že sa jedná o neodpustiteľnú chybu pri prémiovom produkte, akým tohtoročný iPad mini je.

Gamut_17

Navyše nejde o nič nezanedbateľné, keďže rozdiely v kvalite farieb sú viditeľné už pri bežnom používaní a porovnávaní s konkurenciou. Tá sa tiež odlišuje od iPadu mini nižšou hustotou pixelov, konkrétne ponúkajú hustotu 323 ppi, zatiaľ čo nový iPad mini ponúka 326 ppi. Soneira uvádza, že tieto rozdiely má na svedomí typ použitého displeja. Kým Google a Amazon u svojich prístrojov využívajú drahšiu a kvalitnejšiu LTPS technológiu, Apple sa rozhodol pre IGZO displeje od japonského Sharpu. Treba však brať do úvahy, že Apple tento rok nemal na výber. Technológia LTPS je už teraz pomerne drahou záležitosťou u konkurenčných 7-palcových produktov, a použitie v 7,9-palcovom iPade mini by bolo ešte drahšie, čo by sa odrazilo v ešte vyššej cene produktu. Zatiaľ čo minuloročný model iPadu mini stál vo svojom čase 329€, nový model zdražel o rovných 60€, čím sa jeho lokálna cena ustálila na 389€. Prístroj v USA stojí 399 dolárov, zatiaľ čo minuloročný model stál 329 dolárov.

iPad_mini_2_vs_iPad_mini

Hustota pixelov sa z roka na rok zdvojnásobila na 326 ppi a je rovnaká ako na iPhone

*Zdroj: DisplayMate

Dnes nejčtenější

.