Zavřít reklamu

Americký patentový úrad dnes spoločnosti Apple schválil ďalší nový patent na technológiu, pomocou ktorej by tlačítko dokázalo vycítiť silu stlačenia. Jeho zverejnenie môže zároveň potvrdiť prehlásenie serveru Bloomberg, ktorý s odvolaním na svoje zdroje oznámil, že Apple testuje nový dotykový displej so schopnosťou vycítiť silu stlačenia. Patent väčšinou spomína iba tlačítka, no objaví sa v ňom aj zmienka o dotykovej obrazovke.

Práve v takom prípade by bolo vysoko pravdepodobné, že by Apple uplatnil túto technológiu u jedného z nových modelov telefónu iPhone, ktorý by mohol predstaviť najskôr v roku 2015. Ako už uviedli zdroje pre Bloomberg, technológia je dnes v ranom štádiu vývoja a nie je možné, aby ju Apple dokončil do zahájenia výroby budúcoročného iPhone. Patentovaná technológia využíva senzor, ktorý by dokázal zaznamenať intenzitu stlačenia a vedel by rozlíšiť medzi dvoma rôznymi úrovňami stlačenia. Od sily stlačenia by sa odvíjala reakcia systému, ktorý by vedel spustiť iné funkcie. Taktiež by dokázala rozlíšiť medzi stlačením a gestom, čo by v tomto prípade predstavovalo pravdepodobne iba kliknutie viacerými prstami.

Takéto ovládacie prvky by sa dali zároveň využiť v niektorých hrách, napríklad v hudobnej sérii Tap Tap Revenge. Apple tiež v patente uvádza, že by bolo potenciálne možné odblokovať iPhone alebo iPad tak, že by používateľ silnejšie stlačil obrazovku s pomocou bližšie nedefinovaného gesta. Uvádzané gesto môže fungovať aj bez zamknutej obrazovky, a preto je možné touto technológiou zapnúť telefón, rýchlo sa navigovať ku konkrétnym aplikáciám alebo dokonca meniť hlasitosť bez potreby stlačiť bočné tlačítko. Apple prihlásil svoj patent už 6. decembra/prosince 2011.

patent-dotyk
*Zdroj: FreePatentsOnline

Dnes nejčtenější

.