Zavřít reklamu

Apple dnes čaká ďalší súdny spor. Okrem toho, že sa už od minulého roku stretávame so správami o súdnom spore medzi ním a Samsungom, kalifornská spoločnosť sa dnes bude súdiť so spoločnosťou NetAirus Technologies LLC. Spoločnosť, ktorá zrejme množstve našincov nič nehovorí, obvinila Apple z toho, že porušil jeho patent o prepínaní digitálneho asistenta medzi WiFi sieťou a mobilnou sieťou na zariadeniach.

V praxi sa preto súdny spor týka telefónov iPhone a tabletov iPad, keďže oba využívajú túto technológiu. Patent, ktorý si spoločnosť NetAirus bráni, získala už v roku 1997, Apple však rovnakú skúsenosť vedel použiť už pri svojich Newtonoch z roku 1994. Apple sa preto bráni tým, že by patent spoločnosti NetAirus nemal byť platný. Newton však túto činnosť dokázal len s pomocou dodatočného príslušenstva a preto sudca John A. Kronstadt v minulom roku schválil žalobu na Apple, ale nedovolil mu rozšíriť ho o novšie Apple produkty.

Apple už v máji/květnu vyhral jeden spor, vďaka čomu NetAirus nemohol žiadať vyplatenie škôd za obdobie spred 8. októbra/října 2012, pričom sa spor týkal iPhone 4. Spoločnosť preto podala námet na ďalší spor a už v ňom uvádza aj iPad, iPhone 4S a iPhone 5. Spoločnosť žiada, aby Apple zaplatil z každého predaného zariadenia 3 doláre ak porušuje jeden bod patentu alebo 3,50 dolárov v prípade, že prístroj porušuje päť bodov patentu. Súd taktiež nesúhlasí s tým, že by licenčný poplatok mal predstavovať 3 až 5% percent z každého predaného zariadenia na území USA: „Návrh, v ktorom sa žiadali licenčné poplatky vo výške 3 až 5%, bol založený na ‚článkoch o patentoch z webu‘ a preto sa jedná o laický znalecký posudok,“ uviedol sudca.

iPad_air_lsa

*Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.