Zavřít reklamu

Spoluzakladateľ Creative Commons a právnik Lawrence Lessig dnes na svojom blogu obvinil Apple z toho, že úmyselne začal cenzurovať niektoré príspevky na svojom fóre, v ktorých sa používatelia sťažujú na problém s operačným systémom iOS 7. Konkrétne sa jedná o istý problém, kvôli ktorému na množstve telefónov iPhone 4S prestala fungovať WiFi po tom, ako používatelia upgradovali systém na verziu 7.0. Práve to sa stalo Lessigovi po upgrade na iOS 7.0.3 a vďaka problému sa stal svedkom toho, ako Apple vymazal prakticky neškodný komentár.

Istý používateľ menom LouLou71 totiž na úvod svojho príspevku uviedol, že mu Apple zmazal jeho komentár, aj keď samotný Apple nevydal žiadne oficiálne prehlásenie k problému. Užívateľ tvrdí, že používatelia s týmto problémom by sa mali odvolávať na zákonnú záruku k Apple produktom a mali by žiadať výmenu produktu, tak ako to učinil on. Odvolal sa pritom na informácie, ktoré sú verejne dostupné na oficiálnom webe spoločnosti Apple, no napriek tomu sa administrátori fóra rozhodli jeho príspevok znovu vymazať. Za frustráciu používateľov môže aj tendencia Applu nereagovať na fórach komunity, pričom používatelia začali hlásiť problémy s WiFi už krátko po upgrade systému iOS na svojich telefónoch. Problém sa týka používateľov iPhone 4S a ako uvádzajú používatelia, na jeho opravu nezaberá žiadny oficiálny postup stanovený Applom.

Práve preto, že má právnik rovnaký problém ako ďalší užívatelia, rozhodol sa neskôr zareagovať na príspevok spomínaného užívateľa. Vtedy si ale všimol, že Apple jeho príspevok zmazal a preto sa Lessig rozhodol do svojho nového príspevku uviesť aj kópiu pôvodného príspevku od užívateľa LouLou71: „Toto sem zverejnil používateľ LouLou71. Pokúsil som sa reagovať naňho (skutočne Apple maže komentáre?) v domnení, že jeho príspevok znel trochu paranoidne. Ale pretože bol jeho komentár zmazaný, zrejme nebol veľmi paranoidný,“ uvádza Lessig na úvod svojho príspevku. Apple však prekvapivo zmazal aj tento príspevok a poslal Lessigovi informatívny e-mail, v ktorom ho informuje o zmazaní jeho príspevku. Podľa Applu mal Lessig údajne zverejniť na fóre hlasovanie alebo petíciu, pričom Apple nepovoľuje uverejňovať takéto príspevky. Fórum má byť zamerané na technické otázky, na ktoré môže odpovedať komunita a žiada Lessiga, aby sa držal stanovených podmienok používania. Lessig ako právnik samozrejme ostal zaskočený tým, že miesto toho aby Apple dal na vedomie, či o tomto probléme vie, začal v skutočnosti mazať takéto príspevky.

iphone4s
*Zdroj: lessig.tumblr.com

Dnes nejčtenější

.